ŠOK U DEVETOJ GIMNAZIJI Ponudu za izlet im dala tvrtka koja ih nije odvela na plaćeni maturalac

pixabay

Neugodno iznenađenje dočekalo je roditelje zagrebačke Devete gimnazije.

Kako javlja Jutarnji list, škola planira jednodnevni izlet na Brijune i Pulu, a svoju ponudu dala je i roditeljima otprije znana agencija, što ih nije oduševilo.

Osim što Deveta gimnazija ima gorka iskustva s tom tvrtkom zbog uplaćenog maturalca u Krakov i Prag na koje njihovi učenici nikad nisu otišli, turistička agencija također ima i dug od milijun i 500 tisuća kuna.

“Riječ je bila o putovanju za koje su neki roditelji na kraju dobili umanjene vouchere, a neki na to nisu pristali pa se sada spore. Naravno, sada ih nismo odabrali za izlet”, potvrdila je Jutarnjem ravnateljica Sonja Lušić Radošević.

Zanimljivo, navodi Jutarnji, agencija koja nije ispunila obećanje za maturalac zvala se Alga travel d.o.o, a ponudu za Brijune dala je Alga turizam d.o.o. Iako formalno-pravno gledajući nije ista tvrtka, riječ je o istom organizatoru, koji, unatoč različitim OIB-ovima u sudskom registru, posluju na stoj adresi i s istim osnivačem.

Nisu u registru

Agencija Alga travel, otišla je u stečaj 18. ožujka i kako navodi Jutarnji, stečaj se otvorio i zatvorio u jednom danu.

Uz dugove od 1.5 milijuna kuna, tvrtka također nije imala nikakve imovine, kako je vlasnik i osnivač tvrtke, Tomislav Mijić, privatna osoba.

Jutarnji upozorava i kako se Alga turizam ne bi smjela javljati za organizaciju školskih putovanja, jer nije upisana u registar turističkih agencija.

Iako su 4. travnja podnijeli zahtjev nadležnom Ministarstvu turizma, isti je odbijen jer nisu imali nužne papire.

“Navedeno je da će trgovačko društvo organizirati paket-aranžmane, ali nije dostavljen dokaz o jamčevini za slučaj nesolventnosti i osiguranju od odgovornosti za štetu, dok je za voditelja poslova imenovana ista osoba kao i u putničkoj agenciji Alga travel agency d.o.o. Napominjemo da jamčevinu za slučaj nesolventnosti mora imati svaka turistička agencija koja je organizator paket-aranžmana, dok se obveza ne odnosi na agencije posrednike, organizatore jednodnevnih izleta i agencije koje posreduju pojedinačne usluge. Ukoliko bi se Alga turizam d.o.o. javljala na natječaje za školske ekskurzije, napominjemo da bi bila riječ o neregistriranom pružanju usluga turističke agencije, s obzirom na to da se Alga turizam d.o.o. ne nalazi na popisu turističkih agencija, a nad čime nadzor provodi Državni inspektorat”, komentirali su iz Ministarstva turizma, za Jutarnji list.

Dodali su i da će ovaj slučaj proslijediti državnom inspektoratu.

 


Komentari