Socijalni dućan moli pomoć Zagrepčana: ‘Police su nam prazne’

FOTO: Facebook / Socijalni dućan

Na području Zagreba više od 4500 osoba evidentirano je kao siromašno i socijalno isključeno.

Socijalni dućan u Zagrebu nalazi se na adresi Siget 18a a u njihovu trgovinu svakodnevno pristižu brojni socijalno ugroženi građani. Njihov rad ima za cilj ublažavanje posljedica siromaštva i socijalne isključenosti na području Grada Zagreba kroz pružanje pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama.

Riječ je uglavnom o umirovljenicima, samcima, mladim obiteljima i ostalima koji su suočeni s velikim kreditima i ovrhama, mjesecima ne primaju plaću i teško su pogođeni različitim oblicima siromaštva. Posebno pogođene skupine socijalnom isključenošću i siromaštvom su osobe s invaliditetom, osobe s duševnim smetnjama, beskućnici, nezaposleni, umirovljenici i Romi. Na okolnosti u kojima se ljudi nađu utječe cijeli niz različitih gospodarskih, društvenih i kulturnih čimbenika koji su u uzajamnoj interakciji i uzajamno se pojačavaju.

U evidenciji Socijalnog dućana je više od 1700 obitelji koje zajedno s ostalim članovima svojih kućanstava čine brojku od preko 4 500 osoba s područja grada Zagreba. Da bi se korisnici mogli uključiti moraju zadovoljavati propisane kriterije koji se dokazuju odgovarajućom dokumentacijom te potvrđuju od strane nadležnog Centra za socijalnu skrb i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Zagrepčani mogu pomoći svojim donacijama od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati a najpotrebnije su trajne prehrambene namirnice (brašno, šećer, tjestenina, riža, ulje, konzervirana hrana) ali i higijenski proizvodi (sredstva za osobnu higijenu i sredstva za čišćenje). U njihovoj evidenciji je 800 djece od kojih su 400 djeca u dobi do 4 godine i potrebne su im pelene i dječja higijena.


Komentari

loading...