Snježana Abramović Milković ravnateljica ZKM-a i u drugom mandatu

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupštine u ponedjeljak je na sjednici većinom glasova imenovala Snježanu Abramović Milković ravnateljicom Zagrebačkog kazališta mladih i u narednom četverogodišnjem mandatu.

Kazališno vijeće istaknulo je obrazloženju prijedloga da je ZKM pod vodstvom Snježane Abramović Milković, ostvarilo značajan pozitivni pomak na svim planovima djelovanja.

“Ti dosezi prepoznati su kako od sve šireg gledateljstva, tako i od prosudbenih povjerenstava prestižnih domaćih i inozemnih teatarskih manifestacija, što je zasvjedočeno i verificirano čitavim nizom uglednih nagrada”, navodi Vijeće.

Ocijenili su i da sadržaj četverogodišnjeg plana i programa rada Zagrebačkog kazališta mladih 2019.-2022. Abramović Milković jamči ne samo održavanje dosad ostvarenog visokog umjetničkog, organizacijskog i poslovnog dometa, nego i zavidno osmišljen daljnji kvalitativni rast svih segmenata ZKM-a.

Nova-stara ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković ranije je istaknula kako se na hrvatskoj kazališnoj sceni rijetko događa da je jedno kazalište dvije godine zaredom dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, a to je uspjelo ZKM-u.

“Realizirali smo 80 gostovanja, primjerice na Wiener Festwochenu u Beču, Novom europskom kazalištu u Moskvi, Shakespeareovu festivalu u Gdanjsku te u Cameri teatru u Tel Avivu. U protekle tri godine vidjelo nas je oko 150 tisuća gledatelja i, što je najvažnije, kazalište pozitivno posluje. Te činjenice govore same za sebe”, rekla je Abramović- Milković.

“Već sam u svom prvom programu zacrtala smjernice kojih se zaista držim. Tempo realizacije nije uvijek jednostavan, ali treba biti svjestan da uspjeh ne dolazi preko noći, treba kontinuirano raditi i znati da su neki ciljevi kratkoročni, a neki dugoročni. Iz mog prvog programa se u međuvremenu razvio ZKM-ov Strateški plan do 2020. Iako ga gradska kazališta nisu obavezna izraditi, to je važno za ozbiljnu analizu i rad kazališta, kao i za prijave za strukturne fondove. Program za drugi mandat je nastavak u razrađenijem obliku, a među glavnim smjernicama istaknula bih suradnju sa zanimljivim europskim redateljima, razvijanje kreativnog potencijala naših glumaca kroz autorski angažman i promociju hrvatskih suvremenih dramskih pisaca, na čemu sam i dosad inzistirala pa smo praizveli tekstove Ivana Vidića, Tomislava Zajeca, Dine Pešuta, roman Kristiana Novaka te surađivali s Goranom Ferčecom”, naglasila je.


Komentari