‘SMRZAVAM SE’ Studentica se požalila na teške uvjete: ‘Imam nekoliko slojeva odjeće na sebi da to izdržim’

Ilustracija (Foto: Unsplash)

Korisnici gradske toplane koji ostaju kasnije budni, nerijetko se sreću s nešto nižom temperaturom u stanu, posebice ako je i vani hladnije, a temperatura je oko nule ili niža. Takvo iskustvo je sa zajednicom na Redditu podijelila i jedna studentica koja ostaje dugo budna.

“U stanu sam koji se grije na toplanu i smrzavam se navečer. Nekad ostanem duže budna jer radim projekte za faks i doslovno imam nekoliko slojeva odjeće na sebi da to izdržim. Imate li vi takvih iskustava i kako to riješite? Grijete li se na još neke dodatne izvore, tipa električne grijalice, je li to isplativo?”, upitala je ostale korisnike toplane.

“Ja sam na toplani, prevruće mi je u stanu. Hodam u kratkim rukavima cijelu zimu. Da ti nije problem u izolaciji stana? Jesi u potkrovlju ili prizemlju? Stolarija?”, pitao je jedan korisnik i objasnio kako su to riješili u njegovoj zgradi:

“To nek’ s predstavnikom stanara vidi kako je regulirano gašenje grijanja na toplinskoj stanici. I kod nas je u zgradi tako bilo, ali su ljudi koji imaju malu djecu i žele po noći imati grijanje, tražili da se i preko noći ostavi. Penzioneri su protiv zbog uštede, sad kako se dogovorite. Ako imate razdjelnike ili kalorimetre, lakše je jer onda svatko plaća koliko potroši.”

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Studentica je potom otkrila da je zgrada novoobnovljena te da je na njoj nova fasada, plastična stolarija, ali da je problem u gašenju grijanja u 22 sata jer se nakon toga, kako navodi, smrzava.

Potom su joj ostali korisnici savjetovali da si nabavi grijalicu, jer s obzirom da je podstanarka, ne preostaje joj previše mogućnosti.

Naime, iz HEP-a navode kako HEP-Toplinarstvo toplinsku energiju isporučuje u dnevnom i noćnom režimu rada grijanja, kako je propisano Općim uvjetima za isporuku toplinske energije (NN 35/14, 129/15).

Dnevni režim rada grijanja traje od 6 do 22 h. U dnevnom režimu rada grijanja u razdoblju ogrjevne sezone HEP-Toplinarstvo je dužno osigurati količinu toplinske energije kojom se postižu projektirane temperature zraka prostorija krajnjeg kupca prema tehničkim propisima.

Noćni režim rada grijanja traje od 22 do 6 h. U noćnom režimu rada grijanja u razdoblju ogrjevne sezone HEP-Toplinarstvo je dužno osigurati količinu toplinske energije kojom se u prostorijama krajnjeg kupca može postići prosječna temperatura viša od 15 °C ± 1 °C.


Komentari