SMRT JE SVE SKUPLJA: Gradska groblja obiteljima najplaćuju i zvonjavu zvona a najgore je onima bez grobnog mjesta

FOTO: Gradska groblja

Ni umrijeti u Hrvatskoj nije lako, a obitelji pokojnika u svojim se najtežim trenutcima znaju susresti i s velikim troškovima koje mora podmiriti kako bi pokopala člana svoje obitelji.

Podružnica Zagrebačkog holdinga Gradska groblja jedina u metropoli obavlja poslove ukopa te upravlja s 28 groblja na području grada Zagreba pa može odrediti cijene kakve god želi.

Račun groblja Stenjevec jasno otkriva da je obitelj pokojnika ukop platila 4166 kuna. Na računu je vidljivo da, primjerice, preuzimanje i prijevoz vijenaca od mrtvačnice do mjesta ukopa te odvoz na privremeni deponij unutar groblja stoje 418 kuna, dok preuzimanje i prijevoz pokojnika u mrtvačnici do mjesta ukopa stoji 536 kuna, pri čemu treba naglasiti kako se tu ne radi o kilometrima, nego o maloj udaljenosti.

Uklanjanje i postavljanje pokrovne ploče na grob stoji 493 kune. Naplaćuju i uporabu zvona i to 27 kuna, prenosi Index.hr.

Naravno, uz sve ovo zaračunali su i kremiranje pokojnika, što košta 1375 kuna, i to je najskuplja stavka sprovoda. Dodatno se naplaćuje zatvaranje urne s graviranjem natpisa, uporaba rashladne komore, iskop groba i tako dalje.


O svemu su se oglasili iz podružnice Gradska groblja koji su o svemu kazali: “Podružnica Gradska groblja upravlja s 28 groblja na području grada Zagreba. Cjenik komunalnih usluga koje se odnose na ispraćaj i ukop pokojnika navedene su u Cjeniku Podružnice Gradska groblja koji je na snazi od 15. rujna 2019. godine. O tome koliko ukupno iznosi cijena pojedinog sprovoda odlučuje korisnik naših pogrebnih usluga u zavisnosti od odabira određenih usluga koje se nalaze u našoj ponudi. Temeljem odabranih usluga konačna cijena ugovara se prije ispraćaja i sprovoda”, kaže Patrik Šegota, voditelj podružnice Gradska groblja.

U određivanje cijene,  osim broja vijenaca kojih prosječno u jednom sprovodu bude petnaest, a nerijetko se brojka penje do 30-tak i više, uključene su sljedeće radnje: preuzimanje vijenaca od strane za to zaduženih osoba Gradskih groblja od dostavljača, odlaganje vijenaca na odar, iznošenje vijenaca iz odarnice, odnosno prostora za ispraćaj, slaganje vijenaca na kolica, prijevoz vijenaca od mrtvačnice do mjesta ukopa, te njihovo postavljanje na grob, a kasnije uklanjanje uvelih vijenaca s groba, te njihov odvoz na privremeno odlagalište”, kazao je Šegota.

Račun se odnosi samo na ukop, odnosno sprovod, a obitelji umrlih pogrebnim poduzećima još moraju platiti za dodatne usluge kao što je prijevoz pokojnika do groblja, a ako obitelj nema grobnicu ili ako se radi o klasičnom sprovodu još moraju platiti i za lijes, grobno mjesto, spomenik, glazbu na sprovodu (ako je žele)…

Na području Zagreba prijevoz pokojnika do groblja stoji oko 3000 kuna, a taj posao obavljaju pogrebna poduzeća, dok cijene lijesova variraju od 1500 pa sve do 20-ak tisuća kuna, za luksuzniji lijes. Ako nemate grobno mjesto, ono, primjerice, na Mirogoju stoji i do 100.000 kuna.

Komentari

loading...