‘SMRDE LEŠEVI, NE ODRŽAVAJU SE ŽIVOTNO VAŽNI APARATI…’ Evo svih optužbi protiv KB Sveti Duh koje demantiraju Tomašević i bolnica

Liječnici, ilustracija (Foto: Željko Hajdinjak / Cropix)

Upravno vijeće Kliničke bolnice Sveti Duh javno je reagiralo na brojne anonimne prijave koje se upućuju državnom inspektoratu na račun raznih nepravilnosti u bolnici. Upravno vijeće u svom je priopćenju ističe kako je u najvećem dijelu riječ o lažnim konstrukcijama i insinuacijama.

“U proteklih nekoliko mjeseci, s tajne e-mail adrese, na adrese više medijskih kuća, liječničkih udruga i državnih institucija poslan je niz anonimnih prijava kojima se nastoji inkriminirati rad Uprave Kliničke bolnice Sveti Duh. Tek za manji dio rezultati inspekcijskog nadzora trebaju pokazati je li bilo određenih nepravilnosti u postupanju.  Ukoliko se iste eventualno i utvrde, u najkraćem će roku biti ispravljene”, stoji u priopćenju koje ispred Upravnog vijeća bolnice potpisuje njegov predsjednik Darko Kaštelan.

UPRAVNO VIJEĆE: Optužbe na račun KB Sveti Duh su u najvećem dijelu konstrukcije

I na adresu naše redakcije stigao je e-mail o anonimnoj prijavi državnom inspektoratu od strane, kako su se potpisali, radnika KB Sveti Duh pa sada donosimo u nastavku teksta i detaljno što u tim optužbama na koje su reagirali iz Upravnog vijeće bolnice. Optužbe na račun bolnice iznesene su nekoliko različitih točaka koje prenosimo u cijelosti.

“Neodržavanje klima uređaja ugrožava živote”

Suprotno obvezama iz normi o tehničkim i sanitarnim mjerama kontrole i održavanja opreme u javnim ustanovama i objektima, u protekle dvije godine nije obavljen servis uređaja na klimatizacijskim sustavima (oko 500 uređaja) u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, čiji osnivač i vlasnik je Grad Zagreb. Svakom daljnjom uporabom neodržavane tehničke opreme, pacijenti posebno za vrijeme otvorenih kirurških obrada ispod klima uređaja mogu biti izloženi opasnosti od doticaja sa nizom patogenih uzročnika koji potencijalno mogu dovesti do postoperativnih infekcija uz rizik od težeg narušavanja zdravlja, a time i ugroze života.

‘JEDNA JE IZJAVA KLJUČNA’ Tomašević o smrtima u čekaonici na Svetom Duhu: ‘Ravnateljica je pod neviđenim pritiskom’

Ventilacija u kuhinji nije očišćena više od godinu dana

Također se svakodnevno povećava opasnost od samozapaljenja ventilacijskog sustava centralne bolničke kuhinje jer nije očišćen više od godinu dana iako propisi o održavanju tih sustava nalažu generalno čišćenje svakih tri mjeseca. Ovakvo stanje ugrožava pravilno čuvanje, pripremu i posluživanje hrane pacijentima i zaposlenicima bolnice. Navodno je uzrok neodržavanja prethodno spomenute tehničke opreme jednogodišnji zastoj u vođenju postupka javne nabave usluga.

“S patologije se širi smrad leševa”

Zdravlje zaposlenika u Zavodu za patologiju KB Sveti Duh ugroženo je već drugu godinu zaredom, izrazito zaudarajućim plinovima koji se po prostorijama patologije šire iz raspadajućih tijela dvoje umrlih stranih državljana. Njihovi posmrtni ostaci neadekvatno su pohranjeni u prostorijama Zavoda. Zaposlenici zavoda više su puta prijavili ovaj problem nadležnim tijelima, ali je stanje ostalo nepromijenjeno, a uvjeti za rad u tim prostorijama nesnosni i potencijalno opasni po zdravlje.

UMRLI U KUTU ČEKAONICE! Preminuli na hitnoj u Zagrebu, jednog mrtvog našla obitelj: ‘To nije rijetkost, dolaze nam teški pacijenti’

“Respiratori još nisu bili na održavanju”

Klinička bolnica Sveti Duh ima organiziranih pet intenzivnih njega za odrasle pacijente na pet klinika, na kojima postoji nešto više od trideset respiratora pomoću koji se redovito upotrebljavaju za održavanje života pacijenata s najugroženijim stanjima. Za rad tih uređaja sukladno standardima struke i tehnologije propisani su redoviti intervali tehničkog održavanja. Već duže od pola godine čeka se na kontrolu i održavanje tih važnih bolničkih uređaja, a nema naznaka da će navedeno biti poduzeto u skorije vrijeme jer bolnica nije provela odgovarajuću javnu nabavu već duže od godine dana ili je posrijedi neki drugi razlog ili nemar.

“Nisu servisirani ni uređaji za hemodijalizu”

Također nisu u propisanom roku servisirani ni uređaji za hemodijalizu kroničnih bubrežnih bolesnika čiji životi ovise o redovitom podvrgavanju hemodijalizi tri puta tjedno. Ne treba posebno ukazivati na razmjere rizika koje nosi neodržavanje uređaja za hemodijalizu i respiratora, jer posljedice po zdravlje i život pacijenata mogu biti kobne.

Izvan uporabe su i deseci drugih uređaja koji nisu održavani jer nije proveden postupak javne nabave usluga kontrole i održavanja opreme. Poseban problem je nemogućnost korištenja RTG uređaja u operacijskim dvoranama, što predstavlja ozbiljnu smetnju u odvijanju programa operativnih zahvata u punom kapacitetu bolnice. Propuštanje provedbe postupka javne nabave nedopustiv je razlog za izazivanja rizika s posljedicama koje pacijentima prijete uslijed uporabe neispravne opreme ili stavljanja te opreme izvan uporabe.

‘APSOLUTNO NEPRIMJERENO’ Beroš poslao oštru poruku zbog smrti pacijenata: ‘Brinu me iskazi određenih liječnika da je to manje-više normalno’

Vrhunac zanemarivanja obveza održavanja opreme, osim respiratora i hemodijalizatora, je dvomjesečni neotklonjeni kvar koronografa u Zavodu za bolesti srca i krvnih žila, što je rezultiralo faktičnim izostankom Kliničke bolnice Sveti Duh iz sustava interventne kardiološke mreže petnaestak centara u Republici Hrvatskoj ključnima za spašavanje života pacijentima sa srčanim udarom odnosno za vitalno zbrinjavanje pacijenata koji gravitiraju prema ovoj bolnici.

‘LAŽETE, POKOJNIK JE IZ MOJE OBITELJI’ Reagirao na priopćenje KB Sveti duh o smrti u čekaonici, razgovarali smo i s odvjetnikom obitelji

Na kraju se u dopisu ističe i kako su nadležna tijela bolnice višestruko obavještavana o problemima koje u svakodnevnom radu liječnika izaziva ovakvo stanje opreme.

“Usprkos činjenici da je KBSD još u srpnju 2022. godine već sankcionirana od HZZO-a kaznom u visino od 170 000 kuna zbog nepravilnosti vezanih uz javnu nabavu, još uvijek nema naznaka o aktivnostima ka otklanjanju ovih nedostataka. To je dovelo do uvjeta rada u kojem liječnici i medicinsko osoblje strahuju od šteta koje lako mogu nastupiti u ovakvim okolnostima.”, piše u dopisu državnom inspektoratu kojeg anonimno potpisuju radnici KB Sveti duh.

Tomašević: “Dio optužbi je zbog pobačaja”

Na 21. sjednici gradske skupštine pitanja o prijavama nepravilnosti u KB Sveti Duh dočekala su i gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je pitanje nepravilnost prebacio na političku razinu.

“Sad kad se uvodi red, ravnateljica je uspjela prikupiti kaznene prijave i to anonimne. I to zašto, zato jer se uvodi red, a reda će bit.Sve do jedna prijava je potpisana je kao anonimna. To je nemoguće što se sad dešava, taj pritisak na ravnateljicu KB Sveti Duh. Dio tog pritiska je zbog svjetonazorskih pitanja jer nakon sedam godina u toj bolnici sada žene mogu ostvariti pravo na pobačaj. Nered se nakupio proteklih godina. Ne može ravnateljica odmah u kratkom roku popraviti sve što ne valja. Prikazivati KB Sveti Duh kao najgoru bolnicu u Hrvatskoj je potpuno neopravdano”, poručio je gradonačelnik Tomašević na sjednici gradske skupštine.


Komentari