“Smetlari uvijek brzo protutnjaju našom ulicom. Puno je smeća, a ulice su preuske. Nerijetko su primorani ulaziti u ulice vozeći u rikverc”: izašla cijela priča kako je pognuo djelatnik Čistoće

Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Čovjek leži ispred prednjeg dijela kamiona Čistoće dok kraj njega, kao ukopan, stoji vozač kamiona držeći se rukama za glavu, prizor je koji je u ponedjeljak ujutro zaprepastio stanovnike zagrebačkog Sesvetskog Kraljevca.

Bihaćkom ulicom, naime, prolomio se bolni krik nakon što je radnik, vozeći polagano kamion u rikverc, pregazio kolegu, a da se nije, kažu iz PU zagrebačke, prethodno uvjerio da tu radnju može učiniti bez posljedica. Nesretnom 48-godišnjem Franji Šiljku, nažalost, nije bilo spasa te je na mjestu podlegao stravičnim ozljedama.

Bilo je to jutro kao i svako dotad. Šiljak je oko 10.30 sati sa svojim 61-godišnjim kolegom M. S. odrađivao uhodanu, dobro poznatu rutu. Odvozili su otpad iz Bihaćke ulice. Bili su tandem koji se, uvjeravaju nas njihove kolege iz podružnice, slagao “kao prst i nokat, čitali su si misli, savršeno funkcionirali zajedno”. U jednom je trenutku, međutim, kod kućnog broja 25 došlo do udarca kamiona na radnika koji se zatekao iza stražnjeg dijela s obzirom na to da je otpad istovarivao iz kanti u kamion, piše Jutarnji list.

“Smetlari uvijek brzo protutnjaju našom ulicom. Puno je smeća, a ulice su preuske. Nerijetko su primorani ulaziti u ulice vozeći u rikverc. Na tom dijelu gdje se dogodila nesreća veliko je i grmlje koje svakako otežava preglednost dok se vuku kante za smeće prema stražnjem dijelu. Sam nalet vidjela nisam, nego tek kad je kamion dulje stajao na istome mjestu postalo mi je čudno pa sam izašla. Vozač je bio blijed. Riječ je o starijem čovjeku. Držao se objema rukama za glavu. Izgledao je izbezumljeno.

Brzo je stigla Hitna koja je pokušavala reanimirati čovjeka na cesti, ali bezuspješno. Nakon toga su ga prekrili crnom vrećom” ispričala je za Jutarnji list jedna od stanarki Bihaćke ulice. Dodala je i da su policajci, čim su pristigli u ulicu, alkotestirali vozača kamiona. O poginulom djelatniku Čistoće samo riječi hvale ima i Mirjana Kaltak, šefica sindikata Čistoće.

“Za sve nas to je velik šok. Još se nismo oporavili od lanjske nezgode koja se na isti način dogodila u Odranskom Obrežu. Pretpostavljamo da mu se našao u mrtvom kutu, no treba pričekati policijski očevid. Znate, naš radnik se ne smije voziti na papučici na stražnjem dijelu dok kamion ide u rikverc, a s druge strane upravo je taj radnik našem vozaču najpotrebniji jer ga usmjerava dok ulazi u usku ulicu gdje su automobili, gdje djeca istrčavaju na cestu. Preminuli Franjo Šiljak kod nas radi deset godina.

Bio je dobar, uredan, precizan. Sve same pohvale. I vozač, s kojim je dugo godina radio, također je uzoran djelatnik. Dvije godine ima još do mirovine. Osim obitelji poginulog, nije lako ni vozaču. Situacije su to koje se teško prebole, pogotovo jer su njih dvojica zajedno radili na programima” rekla nam je sindikalistica Mirjana Kaltak. O težini s kojom se nose radnici u takvim nevoljama Kaltak podsjeća na lanjsku nesreću jer je vozač kamiona, pod čijim je vozilom završio kolega, premješten na drugo radno mjesto.

Iz Zagrebačkog holdinga ističu, između ostaloga, da podružnica Čistoća poštuje sve zakonske propise vezano za zaštitu na radu, a ovu nesreću su okarakterizirali kao “nesretni događaj koji se nije mogao predvidjeti”.

I prošle godine u siječnju stanovnici, pak, Amerikanske ulice u zagrebačkom Odranskom Obrežu svjedočili su istoj tragediji, kada je vozač kamiona Čistoće, vozeći se u rikverc, pregazio kolegu prilikom utovara smeća. Unesrećenom je odmah pritekla u pomoć prva susjeda noseći deke kako se muškarac ne bi dodatno pothladio, ali nažalost radnik je umro.

Budući da proizvođači teretnih vozila motor smještaju pod kabinu vozila, ona su sve viša i zbog toga je preglednost vozača ispred kamiona sve lošija, kaže nam odvjetnik Luka Lenić, bivši zapovjednik Postaje prometne policije u Zagrebu.

Prije nekoliko godina žena koja je neoprezno prelazila kolnik Savske stradala je pod kotačima kamiona jer je vozaču ušla u mrtvi kut.

“Lošiju preglednost su proizvođači vozila pokušali riješiti postavljanjem sferičnih ogledala kojima se vozačima omogućava pregled ispred vozila” rekao nam je Luka Lenić.

Prema snimkama, riječ je o kamionu iz sredine 2000-ih, ali on ima svu potrebnu opremu prema standardima. Noviji kamioni imaju i dodatna ogledala, ali i elektronički sustav kočenja koji prepoznaje čovjeka ispred vozila. Što je točno pošlo po zlu, teško je reći dok nisu poznate sve okolnosti ove tragične nesreće, rekli su nam u Auto Hrvatskoj koja je uvoznik MAN-ovih teretnih vozila za Hrvatsku.


Komentari