Slučaj Svetice: HNS odustao od kampa, tko će platiti štetu i troškove?

FOTO: Dražen Komar

HNS je u četvrtak na prvom dijelu sjednice Gradske skupštine poslao priopćenje da privremeno odustaju od nogometnog kampa na Sveticama.

Dakle, HNS je odustao od projekta, ostali su troškovi, a građanima i rekreativcima je napravljena znatna šteta, što su za Zagreb.info prokomentirali gradski zastupnici Tomislav Stojak, Sandra Švaljek, Matej Mišić i Krešimir Kartelo, a o samoj temi očitovao se i predsjednik Skupštine Andrija Mikulić.

Podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić još je 2015. godine najavljivao početak kontroverznog projekta gradnje kampa koji košta 92 milijuna kuna.

Tada je zagrebačka Gradska skupština dala suglasnost za ulaganje sredstava u sportsku građevinu Sportsko-rekreacijski centar Svetice na kojem se zajedno s Hrvatskim nogometnim savezom trebao sagraditi nogometni kamp nogometne reprezentacije, atletski tereni te tereni za rekreaciju građana.

>>> HNS odustaje od kampa na Sveticama? Odgođen rad na projektu do daljnjeg!

Stojak: ‘Velika šteta napravljena je građanima i rekreativcima’

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak podsjetio je da su mnogi od njih na to upozoravali nekoliko godine prije nego što se uopće u projekt krenulo. Istaknuo je pritom da je sada osnovno pitanje tko će nadoknaditi štetu Zagrepčanima zato što je, kaže, jedan predivni dio grada i sportsko-rekreacijski centar nepovratno uništen.

“Je li to Hrvatski nogometni savez koji je potpisao ugovor s Gradom, je li to Grad Zagreb koji će nešto morati učiniti da Svetice ponovno dobiju svoju funkciju, je li to možda pročelnik Ivica Lovrić, koji se prvi naslikavao s predstavnicima Hrvatskog nogometnog saveza na nogometnom igralištu na Sveticima i koji je bio i začetnik te ideje, ili je to sam gradonačelnik Milan Bandić koji je odgovorna osoba za funkcioniranje grada i koji je potpisao ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom.

Kampa nema, nije ga tamo ni trebalo biti, to je svima jasno jer to uopće nije prostor gdje se treba graditi jedan nogometni kamp. Tko će Zagrepčanima omogućiti da ponovno imaju svoj rekreacijski centar, zonu za rekreaciju, zonu za sportaše, zonu za mlade sportaše sada kada je to uništeno? Netko mora odgovarati i netko mora snositi troškove ponovnog uređenja tog prostora”, smatra Stojak.

HNS-ov gradski zastupnik podsjetio je da to nije jedini projekt koji je Grad Zagreb financirao, a koji nikada nije ostvaren poput, primjerice, Dom sportova.

“Rade se i naručuju projekti koji nikada nisu ostvareni, troše se naši novci i takva praksa treba stati. Tek kad se promijeni nesposobna gradska uprava, onda će se drugačije i kvalitetnije raditi”, zaključuje HNS-ov gradski zastupnik.

Švaljek: ‘Nastale su velike štete i troškovi’

Nezavisna gradska zastupnica Sandra Švaljek kazala je da je postojala snažna volja Hrvatskog nogometnog saveza da se što prije krene s tom investicijom u vrijeme kada je ona bila zamjenica i obnašateljica dužnosti gradonačelnika.

“Ulagala sam veliki trud u to da se isprave neke greške koje su nastale na početku tog projekta. Tada je Skupština usvojila sporazum s HNS-om da se ide u ulaganje. Međutim, kao što vidimo, tri godine nakon toga ništa se nije dogodilo. Mislim da se ili radilo o nekom čudnom dogovoru ili nas je HNS cijelo vrijeme vukao za nos.

U svakom slučaju, nije to bez štete. Štete su nastale, potrošeno je vrijeme na pripremu tog projekta. Kao što znamo, izbačeni su rekreativci sa Svetici. Nastali su troškovi i za Grad i za građane, a i za one koji su koristili Svetice prije toga. Na kraju nije dogodilo ništa. Po meni je Bandić bitno ranije trebao raskinuti takav sporazum s HNS-om i vratiti tamo rekreativce, staviti takav atraktivni dio grada u funkciju. Ovako nemamo ništa”, kazala je Švaljek.

Mišić: ‘Gradski ured duguje građanima jasne odgovore’

SDP-ov Matej Mišić podsjetio je da je na prošloj sjednici Gradske skupštine točka dnevnog reda bio aneks ugovora Grada Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza, koji je, ističe, misteriozno povučen s dnevnog reda iz razloga što čak ni klubovi zastupnika nisu bili za taj, smatra, štetni aneks ugovora.

“Da bismo jasno postavili situaciju, moramo reći da je obećanje HNS-a, kada je potpisao 2015. u 7. mjesecu ugovor s Gradom Zagrebom, bio da će gradnja ići u dvije faze – u prvoj nogometni kamp na Sveticama, a u drugoj izgradnja atletske dvorane. Aneksom ugovora koji su pokušali progurati gradonačelnik Bandić i HNS kroz Gradsku skupštinu, na svu sreću neuspješno, potpuno se briše druga faza, odnosno izgradnja atletske dvorane, što je zapravo bio uvjet zbog kojeg je prošli saziv Gradske skupštine dao podršku izgradnji kampa na Sveticama.

Također, ugovor je potpisan u srpnju 2015., kada su propisani vrlo jasni rokovi da bi kroz godinu i pol dana trebala početi prva faza. Kao što vidimo, prošle su dvije i pol godine, niti prva faza nije počela, a sada HNS govori o tome kako privremeno obustavlja radove na Sveticama. To je ono što je nama neprihvatljivo.

Treba Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, kao nadležno tijelo koje prati provođenje ugovora, mora dati jasne odgovore građanima u kojoj se fazi trenutno nalazi odnos između Grada Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza, s obzirom na to da je još uvijek izvorni ugovor na snazi, zbog čega i u kojoj su fazi radovi na Sveticama i što će biti dalje s tim”, izjavio je Mišić.

Kartelo: ‘U ovom slučaju može se manipulirati određenim poslovima’

Krešimir Kartelo iz stranke Neovisni za Hrvatsku smatra da je ovakav razvoj situacije moguć iz razloga što je HNS u neizvjesnoj situaciji, odnosno nije potpuno jasno hoće li se Hrvatska plasirati na prvenstvo u Rusiji pa u tom smislu, smatra Kartelo, ne znaju mogu li računati na određena financijska sredstva.

“Ono što je izvjesnije i što se također može pretpostavljati jest da je Hrvatski nogometni savez odustao od tog projekta nakon što je ta točka skinuta s dnevnog reda u Gradskoj skupštini. Skinuta je prvenstveno inicijativom kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku, budući da je isti tražio dodatna objašnjenja s obzirom na neke stavke, odnosno na aneks ugovora, no ta objašnjenja nismo dobili. Kako stvari stoje, objašnjenja nisu mogla biti zadovoljavajuća pa nikada nisu došla na dnevni red, odnosna ta točka je ukinuta.

Za Neovisne za Hrvatsku sporna točka bila je ta da provedbu projekta u ime Hrvatskog nogometnog saveza preuzima trgovačko društvo Sport Svetice, u čijem su nadzornom odboru članovi Hrvatskog nogometnog saveza. Dakle, ispada da HNS delegira svoje obaveze na trgovačko društvo koje nije ništa kompetentnije za obavljanje te djelatnosti s obzirom na na sastav ljudi koji obavljaju dužnosti unutar tog trgovačkog društva.

Tu pretpostavku nismo mogli otkloniti s obzirom na to da objašnjenje nismo mogli dobiti, no moglo se jedino pretpostaviti da se u tom slučaju može: A – manipulirati određenim poslovima,
B – da bi se ljudi, koji su se eventualno zbog kaznenog progona mogli naći izvan HNS-a, mogli naći unutar poslova koje je sklopio HNS“, zaključio je Kartelo.

Mikulić: ‘HNS-ov potez je ponižavanje ove institucije’

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić ne zna, kaže, što to znači ‘privremena kategorija odustajanja’.

“Ja vas samo mogu podsjetiti da Grad Zagreb, Gradska skupština, gradski uredi i u konačnici gradonačelnik drže da moramo imati jedan takav nogometni kamp. Znate sve što je, vezano uz to, bilo unazad godinu i pol ili dvije. Čudi me kada smo pitali otkud to drastično smanjenje kvadrata određene namjene, sportskih površina i nakon toga građevinskih površina, a onda povećanje nekih drugih površina, i vidite što je bio odgovor.

Brzo je uslijedio, a to je da oni na izvršnom odboru Hrvatskog nogometnog saveza nisu donijeli izvršnu odluku. Znači da je to neozbiljnost s njihove strane, tko god tamo bio i tko god tamo sjedi. Pa što ste, gospodo, činili prema Gradu zadnje dvije godine i molili da točke predlagatelja dođu na dnevni red? Sjetite se svega što je bilo, kako smo išli točku po točku, kako smo postupno gradili taj sustav i sad najedanput, vidi čuda, Hrvatski nogometni na izvršnom odboru donosi odluku o privremenom odustajanju. Ne razumijem. Moram priznati da nam to nije jasno.

A zašto su nas onda molili da tu točku stavimo prije godinu i pol na dnevni red ako već tada nisu donijeli odluku na izvršnom odboru? Malo je to nelogično, ali dobro, to je njima na dušu. Grad Zagreb, Skupština i zastupnici i dalje ostaju otvoreni. Svaku dobru i kvalitetnu inicijativu ćemo podržati, ali nikada nećemo dići ruku bianco za nešto što ne znamo i ne vidimo. Ne može se to tražit od gradskih zastupnika jer je to ponižavanje ove institucije, nedržanje do njezinog digniteta i gradskih zastupnika da glasuju za nešto za što ne znate što bi trebali glasati, s obzirom na to da prijedlog materijala i točaka nije došao pripremljen onako kako je trebao doći.

Naš stav je takav da mi kamp trebamo imati, a zašto on ne bi bio na Sveticama? Sjetite se svih peripetija kojih smo na početku imali, danas smo došli do faze do koje smo došli. Izvršni odbor HNS-a donosi odluku da privremeno odustaje. Ne znam što im je to kategorija ‘privremeno odustajanje’. Je li to ‘ljutimo se pa 15 dana ne želimo ili mjesec dana ne želimo, onda ćemo opet nešto htjet’? Dogovorili smo prezentaciju ovdje u Skupštini, koju sam ja sazvao, u dogovoru s gradskim uredima i gradonačelnikom, da će svi predstavnici klubova zastupnika doći, trebali su doći predstavnici HNS-a, a oni su poslali pismo da još ta točka do neki dan nije bila na izvršnoj sjednici gradskog odbora.

Ja sam, naravno, odgodio tu prezentaciju. Meni se čini da oni od te prezentacije nisu imali ništa ili da nisu imali što za reći. Možda su se bojali naših pitanja. Nije isto kada kažete da se nešto s 30 smanjuje na 25 tisuća. To je 15-16%. Moraš elaborirati što se to smanjilo i kako da si nešto predložio, a ne znaš to objasniti. To je meni uvijek bilo ovakvo intrigantno. Ako dođu u fazu da donesu odluku da odustaju od privremenih odluka o odustajanju, da će znati elaborirati“, kazao je Mikulić.

Novinari su pitali je li HNS ključni za ovaj projekt ili se tamo može nešto drugo graditi.

“Ako je HNS investitor, ne znam ako se može nešto tamo graditi ako HNS to ne želi, a oni bi trebali biti investitor tog kampa, odnosno sredstva koja će se dobit iz Europe. Ako može biti neka druga namjena, apsolutno da, i tu namjenu će odraditi prostorno-planska dokumentacija, a za to, prostorni plan, GUP ili neki drugi akt, zastupnici dižu ruku. Dakle, zastupnici su ti koji će odrediti konačnu namjenu što će tamo biti”, kazao je predsjednik Gradske skupštine.

Novinari su upitali Mikulića može li se na neki način kazniti HNS zbog nepoštivanja ugovora i može li se sankcionirati njihovo odustajanje.

“Principijalno uvijek mislim da ako se za nešto vežeš, ako to nešto ne izvržiš, za to trebaš snositi određenu odgovornost. Mislim da sam Vam ovime odgovorio”, zaključio je Mikulić.


Komentari