SLUČAJ MIRELE ČAVAJDE Sabor je još 2019. trebao donijeti novi Zakon: ‘Niti mi je tko dao nadu, nit mi je tko dao upute’

Foto: Zagreb.info / Wikimedia Commons

Zagrepčanka Mirela Čavajda i dalje čeka rasplet svoje traumatične priče u koju ju je uvukao hrvatski zdravstveni sustav i to u najranjivijem trenutku. Ono što je trebala biti sretna priča pretvorila se u noćnu moru kada je Mirela saznala da dijete koje nosi ima teške malformacije zbog kojih je preživljavanje svedeno na minimu.

Nemojte se truditi. Svi su slijegali sa svojim ramenima jer niti jedno etičko povjerenstvo vam neće dati odobrenje. Čuvajte energiju za prekid trudnoće u susjednoj državi jer to vam neće nitko odobriti. Niti mi je tko dao nadu, nit mi je tko dao upute, nikakvu psihološku pomoć, osim žao mi je i sretno“,istaknula je Mirela Čavajda u Dnevniku Nove TV.

Mirela Čavajda (Foto: Facebook)

Problematičan je zakon koji uz iznimke, kakva je i Čavajda, dopušta prekid trudnoće, no problem nastaje jer primjerice u gradskoj bolnici Sveti Duh odbijaju izvršiti zahvat jer nemaju educiranog medicinskog osoblja, a istodobno se svi liječnici prizivaju na savjest.

“Do ovakve situacije nije ni moralo doći s obzirom na to što sada piše da su zakonske odredbe protumačene onako kakav je njihov smisao. Dakle, da je u pitanju opasnost za život majke, da je nešto sporno, odnosno opasnost za život nerođenog djeteta ili neke teške i nepopravljive posljedice”,istaknuo je u Dnevniku Nove TV Mato Palić, profesor osječke katedre i ustavnog prava.

Ustavni sud reagirao je prije tri godine

Priopćenjem zbog cijele situacije oglasio se i Ustavni sud u kojem podsjeća kako je Sabor još 2019. trebao donijeti novi Zakon.

“Rješenjem iz veljače 2017. Ustavni sud utvrdio je da je Zakon iz 1978. kojim je reguliran prekid trudnoće u skladu s Ustavom. Nadalje, Ustavni sud naložio je Hrvatskom saboru da do 2019. donese novi zakon u kojem će propisati edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak. Zato što je važeći Zakon zastario i donesen je u vrijeme bivšeg političkog i društvenog sustava. Hrvatski sabor do danas nije izvršio rješenje Ustavnog suda, što u svakom slučaju nije dobra poruka s obzirom da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni. Stoga Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Hrvatski sabor donese novi zakon”, stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Komentari