SLUČAJ JAKUŠEVAC: Maknuli svinje da se riješe smrada, a odlagalište je i dalje tamo

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Prema odluci Grada na Jakuševcu je zabranjeno držanje domaćih životinja. Neke je ova vijest razveselila jer se nadaju da će se time umanjiti neugodan miris s Jakuševca, ali uzgajivači kažu da im je ugrožena egzistencija.

Iz Ureda za poljoprivredu i šumarstvo poručuju da je rok za dopušteno držanje životinja, što uključuje kokoši, svinje i krave, istekao 31. prosinca 2020. godine. Rok ne planiraju produljivati, na veliko nezadovoljstvo lokalnih uzgajivača.

“Ponuđena nam je odšteta koja ni približno ne pokriva sve ono u što smo cijeli život ulagali. Imamo 200 svinja, a godišnje ih prodamo i 300. U odštetu je uračunato samo koliko bismo dobili da prodamo životinje, i to po kilogramu. Nigdje nije dodana reprodukcijska vrijednost svinja, a nekretnine i strojevi, prema njihovim procjenama, nisu vrijedni ni upola od stvarne vrijednosti. A neke strojeve nisu ni uračunali”, istaknula je uzgajivačica Dubravka Bedeković za Večernji list .

Dodala je da će postojeći poljoprivredni objekti propasti jer se ne mogu iskoristiti u druge svrhe, te da namjeravaju tužiti Grad ako im ne ponude drugo rješenje. OPG-ovci kažu da je nekoliko kućanstava prihvatilo odštetu i zatvorilo staje, ali bila je riječ o uzgajivačima koji su životinje držali za vlastite potrebe.

“Oni su, primjerice, dobili nekoliko desetaka tisuća kuna za par svinja i nije im se isplatilo boriti se protiv sustava. Nama je ponuđeno nešto više, ali ni približno dovoljno da se pokrijemo. Prisilno nas se zatvara, a u tome nema pravde. Suprug i ja imamo male mirovine, a pedesetak krmača izvor su nam prihoda za život”, kažu Renata i Ivan Vodopijak.

OPG-ovci su ogorčeni jer smatraju da se preko njihovih leđa skupljaju politički bodovi, jer glavni izvor neugodnih mirisa čini odlagalište otpada, a ne njihove uzgajivačnice.

“Rekli su nam da se premjestimo ako nam odluka ne paše, ali kamo ćemo? Kojim novcem ćemo sve iznova graditi na nekoj drugoj lokaciji? Razumijem da mnogima smeta neugodan miris, no najvećim je dijelom za to krivo odlagalište otpada koje se godinama ne sanira. Preko naših leđa skupljaju se politički poeni jer nije slučajno da je odluka donesena uoči izbora”, zaključio je Josip Bedeković, još jedan od uzgajivača.


Komentari