Slovenci krivotvorili lijekove u Zagrebu? Ovo nije jedina optužba!

Foto: PUZ

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjim i 33-godišnjim državljanima Republike Slovenije zbog sumnje da su, svaki zasebno, počinili kaznena djela „Nedozvoljena trgovina“, „Krivotvorenje lijekova ili medicinskih proizvoda“, „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“, „Utaja poreza ili carine“ te „Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“.

Sumnja se da je 47-godišnjak kao osnivač i direktor trgovačkog društva iz Zagreba, tijekom poslovanja poduzeća u razdoblju od ožujka do prosinca 2014. godine, te kao stvarni voditelj poslovanja poduzeća i jedina osoba ovlaštena za raspolaganje sredstvima po transakcijskom računu društva tijekom poslovanja poduzeća, odnosno do kolovoza 2016. godine putem interneta oglašavao i neovlašteno obavljao prodaju različitih lijekova za poboljšanje erekcije koji se u Republici Hrvatskoj izdaju isključivo na recept u ljekarni kao i proizvode koji ne posjeduju odobrenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode .

Isto tako, sumnja se da je koristeći internetsku domenu prodavao tablete za koje je vještačenjem utvrđeno da su krivotvorene, kao i pakiranje u kojem su se nalazile.

Tijekom razdoblja od travnja 2014. godine do srpnja 2015. godine neutemeljeno je i nedokumentirano podizao novac s transakcijskog računa poduzeća, koji je prethodno prihodovan prodajom lijeka za potenciju.

Iako za to postoji zakonska obveza 47-godišnjak nije obračunao niti uplatio predujam poreza na dohodak i doprinose za obvezna osiguranja te za čitavo vrijeme poslovanja poduzeća nije vodio poslovne knjige.

Počinjenim kaznenim djelima trgovačko je društvo oštećeno za 940.000 kuna dok je državni proračun oštećen za 750.000 kuna.

Nadalje, sumnja se da je 33-godišnjak, osnivač i direktor trgovačkog društva iz Zagreba te jedina osoba ovlaštena za raspolaganje sredstvima po transakcijskom računu poduzeća, u razdoblju od veljače 2015. godine do srpnja 2016 godine putem interneta oglašavao i neovlašteno prodavao lijekove za poboljšanje erekcije koji se izdaju isključivo na recept u ljekarni kao i druge proizvode za koje nije imao odobrenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode .

Također, putem interneta je  prodavao lijek za poboljšanje erekcije za koji je naknadno utvrđeno da je krivotvoren.

Tijekom razdoblja od travnja 2015. godine do srpnja 2016. godine neutemeljeno je i nedokumentirano s računa poduzeća podizao novac ostvaren prodajom lijekova za potenciju te kao porezni obveznik nije obračunao niti uplatio predujam poreza na dohodak od drugog dohotka i doprinose za obvezna osiguranja te za čitavo vrijeme poslovanja društva nije vodio poslovne knjige društva, iako za to postoji zakonska obveza.

Počinjenim kaznenim djelima trgovačko je društvo oštećeno za 1,1 milijuna kuna dok je državni proračun oštećen za 410.000 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijeto je posebno izvješće.


Komentari