SLJEMENSKA ŽIČARA Zbog nje su mijenjali zakon, a evo kad bi trebala i u pogon

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ovog vikenda završava javna rasprava o nacrtu Pravilnika o najvišim dopuštenim razinama buke s obzirom na vrstu izvora buke, vrijeme i mjesto nastanka. Riječ je jasno o buci koju proizvodi sljemenska žičara, a to je bio samo jedan od razloga zašto žičara još ne vozi.

No, s okončanjem javne rasprave sljemenska žičara je jednu administrativu stepenicu bliža početku rada. Podsjetimo, nakon sastanka gradonačelnika Tomaševića s ministrom Butkovićem najavljeno je je da će se žičarom voziti do Nove godine.

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Trenutno se čeka potpisivanje Pravilnika i obavljanje tehničkog pregleda, što znači da je na redu opet Državni inspektorat, piše Jutarnji list.

No, prije toga ju je trebalo “prebaciti” iz sektora građevine u prijevoz, a sve upravo zbog buke. Naime, kada bi žičara bila klasificirana kao prijevozno sredstvo ili prometnica, tada bi se na nju odnosila drukčija pravila, a samim time bi buka koju proizvodi bila u zakonskim okvirima.

Iako se na početku teksta spominjao ambiciozan plan ministarstva i aktualne gradske vlasti da će žičara voziti do Nove godine, pomalo je teško povjerovati u to jer je to za 11 dana. Da  bi se nešto u Zagrebu, dapače i u državi, realiziralo u 11 dana, potrebno je krenuti barem 11 godina ranije. P

Komentari