SLJEME U NOVOM RUHU: Dobit ćemo ljetno sanjkanje, heliodrom i sportsku dvoranu

Flickr

Stara slika Sljemena ostat će urezana samo u pamćenje.

Sljeme kakvo poznajemo i gledamo iz dana u dan postat će prošlost. Naime, tamo će uskoro nikunti nova gornja stanica žičare, sportska dvorana u Tomislavcu, helidrom s kojeg će se moći prihvatiti unesrećeni skijaši, vidikovac i restoran u TV tornju, staza za ljetno sanjkanje, adrenalinski park. Osim toga nastat će i novo akumulacijsko jezero za veću mogućnost zasnježivanja, skijaške staze će se proširiti, a rekonstruirat će se i vučnice.

Novi sadržaji privući će više ljudi?

Prvi izrađeni urbanistički planovi odnose se na “Vršnu zonu” i “Skijaški kompleks” i to na ukupnoj površini od 115 hektara. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kazali kako su glavni ciljevi povećanje sadržaja, a samim time i broja posjetitelja. Tamo gdje se mogu napraviti novi objekti to će se i dogoditi, a postojeći će biti prenamijenjeni, pa će tako sadašnja gornja stanica žičare poslužiti kao informacijsko-adukacijski punkt.

Na Medvednici postoji i mogućnost smještaja uredskih ili upravnih prostora, a planira se i ugostiteljski sadržaj na vrhu s vidikovcem.


“Treća ključna točka vršnog platoa” je Vidikovac kojeg će obnoviti, a uredit će i postojeći restoran u njemu dok će na podezmne etaže smjestiti prostorije za skijaške klubove, skladištenje opreme za skijaške staze te ambulanta i dežurne službe HGSS-a. Ipak, iz Ministarstva su naglasili da će se osim zimskim, posebna pozornost posvetiti ljetnim sadržajima. Tako će na livadi kod Tomislavovog doma smjestiti adrenalinski park na kojem će se u toplijim mjesecima naći staza za ljetno sanjkanje. 

Obnova mnogih prostora

Gornja stanica Crvenog spusta biti će sanirana, dok će se na gornjoj stanici Zelenog spusta izgraditi novi sadržaji. Na Brijestu se planira izgradnja izletišta, a “rekonstrukcija radi poboljšanja funkcionalnosti i tehničkih uvjeta” predviđa se za Ciljnu kuću, Sljemensku lugaricu i komunalnu bazu Hortikultura.

Osim toga obnavljat će se i crkva Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, zgrada Župnog ureda, apartmanska kuća “Snježna kraljica”, Prekratićeva kuća, Odašiljač MUP-a, dom Željezničar i izletište Grofica.

“Na šumskim površinama moguće je označavanje postojećih putova, postavljanje edukacijskih ploča te osiguravanje vidikovaca do vrha Sljemena”, objašnjava Ministarstvo graditeljstva u Urbanističkom planu uređenja Medvednice za Večernji. 

Komentari