SLJEME KAKVO JOŠ NISTE VIDJELI: Od ove fotke proći će vas trnci, a možda osjetite i strah (FOTO)

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Zagrebačku goru čim snijeg malo okopni i pretvori se u blato napuste svi i ona ostane sama.

Dobar dio Zagrepčana često zaboravi kako se nad njima izvija Medvednica, planina visoka 1033 metra, čiji su obronci prekriveni goropadnim zelenilom koje marljivo brine o zraku kojeg udišu na stotine tisuća građana koje obitavaju podno nje. Iako dio stanovnika cijeni ovaj zagrebački biser i redovito posjećuje njene obronke u potrazi za mirom i svježim, prirodnim zrakom, većina ljudi Medvednicu pogleda s vremena na vrijeme, u prolazu između šume nebodera ili tek kada se ona zimi zabijeli.

No, tu i tamo osvane kakva fotografija koja nas nekako podsjeti kako lijepu planinu imamo nadohvat ruke, a kako je zapravo malo poznajemo i kako zapravo nemamo predodžbu koliko je ona zaista čarobna. Posebno je lijepa u proljeće i ljeto kada se bjelogorično drveće budi i tjera svoje listove ka suncu, kada cvrkutanje ptica odzvanja šumom, a mirisi rose i cvijeća u cvatu zamirišu i poigraju se našim osjetilima. Lijepa je i u jesen kada se zlatnožuto, bakreno, crveno i smeđe lišće spusti na tlo i svojim šuškanjem u nama izaziva sjetu za odmaklim ljetom.

Zimi Medvednica naglo živne zbog silnih skijaša koji se strmoglavo spuštaju niz staze, živne i od dječje graje koja se širi Činovničkom livadom, a mirisi pečene purice s milncima i graha iz obližnjih domova mame nas da nahranimo gladne trbuhe.

No, Zagrebačku goru čim snijeg malo okopni i pretvori se u blato napuste svi i ona ostane sama. U razdobljima kada nema snijega, a još nije proljeće i zagrebačko nebo uglavnom prekrivaju oblaci, Medvednica zna izgledati pomalo sablasno. Tu i tamo neki predani planinar prošeta stazom, sve je uglavnom mirno, ptice još ne cvrkuću, a magla se jezivo provlači kroz šume ogoljenih stabala. Prizor je to od kojeg se čovijek naježi i koji uljeva neku dozu strahopoštovanja. No, pravom Zagrepčaninu takvo je Sljeme jednako lijepo kao ono u življim razdobljima godine.

Facebook FOTO: Nikola Baras
Facebook FOTO: Nikola Baras

>>> ZALJUBIT ĆETE SE U NEBO IZNAD ZAGREBA: Igra boja ostavlja bez daha (FOTO)

>>> OVO JE IPAK NAJLJEPŠE IZDANJE ZAGREBA: Evo zašto je naš grad baš danas odlučio biti poseban (FOTO)

>>> KAJ NIJE NAŠ GRAD NAJLJEPŠI? Ove slike zagrebačkog neba govore da ljepšeg od njega nema (FOTO)

>>> Jezivi ‘SLENDER MAN’ luta po šumama u okolici ZAGREBA?


Komentari