Slijede nam promjene na tržištu nekretnina i s prodajom, i sa cijenama

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

Podaci Hrvatske narodne banke o kretanju indeksa cijena stambenih nekretnina, pokazuju njihov rast u prošloj godini od devet posto u odnosu na 2018., što je najviša stopa rasta od 2007. godine, međutim, analitičari očekuju značajan pad prometa i zaustavljanje daljnjeg rasta cijena.

Prošlogodišnji 9-postotni rast podržan je višim cijenama novih i postojećih objekata (8,3 odnosno 9,1 posto).

Regionalno, rast cijena bio je najizraženiji u Gradu Zagrebu (13,2 posto) dok su na Jadranu te na ostalim područjima zabilježene niže stope rasta, 6,9 odnosno 3,8 posto.

Unatoč snažnom rastu cijena stambenih nekretnina u 2019. godini, u prosjeku na razini cijele Hrvatske one su i dalje na nižim razinama u odnosu na 2008. godinu i to za 2,4 posto.

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) očekuju zaustavljanje rasta cijena i pad prometa stambenih nekretnina.

Kako navode, prvo tromjesečje 2020. zasigurno je donijelo daljnji rast cijena, zbog očekivanja snažne gospodarske kontrakcije i posljedičnog rasta nezaposlenosti daljnji rast cijena odnosno potražnje za stambenim nekretninama bit će zaustavljen prisutnom neizvjesnošću i averzijom prema riziku.

“Očekujemo značajan pad prometa na tržištu stambenih nekretnina tijekom drugog i trećeg tromjesečja budući da će osim smanjene potražnje dio tržišnih sudionika odgoditi kupoprodaju nekretnina po trenutnim cijenama”, kažu iz RBA.

Rast cijena nekretnina dvostruko brži od razine EU-a

Iz RBA-a navode i da su ubrzavanjem stopa rasta u prošloj godini u Hrvatskoj cijene stambenih nekretnina u prosjeku više nego dvostruko brže rasle na godišnjoj razini u odnosu na prosjek EU-a, koji je iznosio 4,2 posto.

Promotrimo li zemlje u okruženju, jedino je u Italiji zabilježen nastavak pada cijena stambenih nekretnina treću godinu zaredom, za 0,1 posto, dok ostale zemlje i dalje bilježe rast.

Tako je primjerice u Češkoj zabilježen rast od 9,2 posto, Mađarskoj (14,8) Sloveniji (6,9) te Slovačkoj (9,1).

U zadnjem kvartalu 2019. u Zagrebu rast cijena od 14,7 posto.

Kada je pak riječ o posljednjem lanjskom tromjesečju, indeks cijena stambenih nekretnina zabilježio je rast u odnosu na treći kvartal 2019. od 2,9 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na zadnji kvartal 2018. godine, rast iznosio 10 posto.

Godišnji rast cijena od prošlogodišnjeg rujna do prosinca podržan je višim cijenama novih i postojećih stambenih objekata u svim dijelovima Hrvatske. Štoviše, navode iz RBA, kod svih kategorija zabilježeno je ubrzanje godišnje stope rasta.

Najznačajniji rast cijena na godišnjoj razini zabilježen je u Gradu Zagrebu od 14,7 posto dok su Jadran sa šest posto i ostali dijelovi Hrvatske, sa 7,5 posto, zabilježili nešto skromnije stope rasta, kaže se u analizi.


Komentari