Skupo je umrijeti: Grobnica na Mirogoju košta kao jedan stan u centru Zagreba

FOTO: Ivan Klindić

Nema vlasnika grobnice jer korisnici grobno mjesto mogu ustupiti drugima. Sve što trebaju je potpisati ugovor i ovjeriti ga kod bilježnika. 

Ustupam novu grobnicu za šest mjesta na glavnoj aleji… Tim riječima počinje oglas na Njuškalu za grobnicu na zagrebačkom groblju Mirogoj koja je bila najskuplja u ponudi u utorak, pišu 24sata. Cijena joj je 870.000 kuna, a za taj novac možete, primjerice, kupiti stan od 82 kvadrata u Novoj Vesi u središtu Zagreba.

Na Mirogoju se može do grobnog mjesta i službeno, preko Gradskih groblja. Stoje između 11.250 i 30.000 kuna, a cijena mjesta za urnu među običnim grobovima je 3.700 kuna, pišu 24 sata. U Gaju urni pokraj Krematorija mjesto stoji 1.850 kuna.

Najjeftinije grobno mjesto na Mirogoju stoji poput najskupljeg na Miroševcu u zagrebačkoj Dubravi. Tamo su cijene između 3.700 i 11.250 kuna, a mjesto za urnu je oko 1.000 kuna jeftinije nego na Mirogoju i treba ga platiti 2.750 kuna.

Još su niže cijene na trećem velikom zagrebačkom groblju, Markovu polju u Sesvetama. Za grobno mjesto treba platiti između 700 i 3.600 kuna. Cijena grobnog mjesta za ugradnju kasete za urne na Markovu polju je 1.850 kuna. Sve cijene su bez PDV-a.

Mjesta ima na grobljima Miroševac i Markovo polje, a na Mirogoju samo kad se urede napuštena grobna mjesta.

Pokapati se mogu i u kripti kapele Krista Kralja, korisnici i članovi njihovih obitelji te nasljednici. Korisnici mogu i ustupiti svoje mjesto u kripti ugovorom, kao i sva ostala mjesta na grobljima. Isto vrijedi i za poznate povijesne mirogojske arkade.

Osim bogataša, prije su u arkade pokapali i zaslužnike, ali danas ni za njih više nema mjesta.

>>> Vodič kroz najteže dane: Ovo vas čeka u slučaju smrti bliske osobe


Komentari