Skupljate li za svojim psima? ‘SELJAČINE NEODGOJENE. Zbog njih nas svi gledaju poprijeko’

Čitatelj

Hodajući po užem centru grada, naletjeli smo na desetke psećih “otpadaka” po pločniku, a dva puta skoro ugazili prije nego što smo shvatili kako je bolje hodati pognute glave.

Već godinama traje borba vlasnika pasa s dežurnim dušebrižnicima koji s povećalima hodaju po parkovima i ulicama i nadziru skupljaju li vlasnici izmet za svojim ljubimcima. Možda jesu naporni i znaju katkada izluđivati vlasnike pitanjima, “Jel’ vaš pas sad kakao ili piškio? Je li ovo vaš pas napravio? Znate da to morate pokupiti?” dok vi za to vrijeme već po tko zna koji put morate odgovarati na jedna te ista pitanja, jednim te istim odgovorima: “Piškio je pas gospođo. Ne gospođo ja tek idem prema tom izmetu koji vam smeta. Skupljam gospođo, skupljam“. No, kada sagledamo situaciju malu prednost u ovom slučaju moramo dati gospođi što prigovara.

Hodajući po, eto užem centru grada, naletjeli smo na desetke psećih “otpadaka” po pločniku, a dva puta skoro ugazili prije nego što smo shvatili kako je bolje hodati pognute glave. Zavirili smo i u obližnji park u četvrti Maksimir i kao naručeni vidjeli kako vlasnik nema namjeru pokupiti za svojim psom. Upitali smo ga zašto nije pokupio, na što je on rekao: “Pa jutro je, nema sada nikoga da me vidi, a i dobro je to za prirodu. Bolje će trava rasti“. Evo, to je razlog zbog kojeg svi odgovorni vlasnici pasa prolaze ovu kalvariju. Krivilo se pse lutalice, sipao se otrov po parkovima, ali pravi krivci su neodgovorni vlasnici. Iz tko zna kojeg razloga oni smatraju kako je možda dobro za prirodu da se ne pokupi izmet, no je li dobro da mi stanemo u to i donesemo kući ili da djetetu lopta padne u izmet pa ga pokupi, obriše u robu ili da nam se bedasti “peseki” uvaljaju u tako nešto, a mi ih poslije dragamo i grlimo se s njima.

Pa ljudi ako već imate psa, onda se adekvatno brinite o njemu. Ne živimo na selu gdje nas okružuje pustopoljina od 20 km, već živimo u gusto naseljenom gradu i ako ste već odlučili imati kućnog ljubimca onda ste time i potpisali sve ostalo što ide uz to. Uključujući i skupljanje izmeta.

Pitali smo vlasnike pasa ostavljaju li izmet za svojim psom i što misle o onima koji ostavljaju. Uglavnom su svi ogorčeni i osuđuju vlasnike koje ne zbrinjavaju pseći otpad.

“Seljačine neodgojene. Zbog njih nas svi gledaju poprijeko i misle da smo svi isti. Najviše mi na živce ide kad mi se pas uvalja u nečiji izmet i to u ograđenom psećem parkiću. Najgore od svega mi je kad idem pokupiti izmet za svojim psom, a stanem u tuđe. Gađala bi tad vlasnika tog psa tim izmetom””, kaže Martina vlasnica bigla.

“Da jednostavno ne preuzimaju punu odgovornost koja uključuje i čišćenje iza psa i neobzirni su prema ostatku vlasnika”, kaže vlasnica samojeda, Sara.

“Neću biti bezobrazna, ali to je jako nekulturno i smatram da bi se trebalo još strožije kažnjavati”, kazala je Dora, vlasnica Shih-Tzua.

Osim spomenutog gospodina iz teksta, naišli smo na još jednog neodgovornog vlasnika. Nažalost nije htio da mu spominjemo ime, valjda je svjestan kako time čini prekršaj i štetu drugim vlasnicima.

“Tu i tamo znam pokupiti, malo mi se to gadi da budem iskren, a i mali je pas pa ne ostavlja puno”, kaže vlasnik jorkširskog terijera.

Grad je pokušao riješiti ovaj problem uvođenjem strožih kazna (do 1000 kn) za onečišćenje površine i slanjem većeg broja komunalnih redara. Niti to nije urodilo plodom jer vlasnici nisu dužni dati isprave komunalnom redaru pa ovaj bez policije ne može ništa.


Komentari