Skupa starost: Cijena smještaja u zagrebačkom domu za starije penje se do 7500 kuna mjesečno

Pixabay

U subvencioniranim domovima za starije i nemoćne, smještaj se plaća oko 3.000 kuna, a isto je toliko subvencionirano od strane grada, odnosno županije ili države, kako prenosi Net.hr.

U zagrebačkom domu za starije osobe, Park, korisnici plaćaju ekonomsku cijenu svog smještaja, zbog čega je lista čekanja kraća.

Nakon nedavne tragedije u domu za starije osobe u Andraševcu, gdje je u požaru poginulo šestero štićenika doma, rad  takvih domova u Hrvatskoj došao je pod povećalo javnosti. Nedavno se u medijima u tom kontekstu spominjao i jedan od novijih domova za starije osobe, Park na Lašćinskoj cesti u Zagrebu koji, tri godine nakon otvorenja, još ne radi punim kapacitetom. Riječ je o domu koji, osim na Lašćinskoj cesti, radi i na lokaciji u Ivanićgradskoj ulici. Dom za starije osobe, Park, na obje adrese ima ukupno 375 mjesta za korisnika.

“Na adresi na Lašćinskoj cesti možemo primiti 200 korisnika, a u ovom trenutku nismo punog kapaciteta jer smo u tijeku otvaranja drugog odjela tj. Specijalizirane jedinice za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija s 12 mjesta. Kako su sobe prazne, tako ih uređujemo i pripremamo za useljenje novih korisnika, sukladno listama čekanja”, prenosi Net.hr.

Osamdesetak zaposlenika doma, u tri smjene, brine o dvjestotinjak korisnika. Korisnicima doma je na raspolaganju niz aktivnosti, uključujući pjevanje, plesanje, kreativne radionice, razna kulturna događanja, vježbanje…

Glavni motiv doma za starije Park jest osluškivanje korisnika. Zorana Stevanović, socijalna radnica u domu, smatra kako se u njima kriju fantastični prijedlozi koje nije teško organizirati, a svima puno znače. Tako, primjerice, petkom imaju komisiju za prehranu gdje sudjeluju predstavnici korisnika s određenog kata, glavna sestra i glavni kuhar, a korisnici predlažu nove ili popravljaju stare recepte. Ono što je važno jest da se do rješenja dolazi zajedno.

Jedan je korisnik osmislio dirljivu aktivnost koja se provodi jednom mjesečno, prilikom koje je u centru pažnje jedan korisnik Doma. Članovi obitelji i prijatelji te osobe tada dolaze u dom i pričaju o njemu, kako bi ga drugi mogli bolje upoznati.

Usluge su u domu Park podijeljene po kategorijama – od prve i najjeftinije do četvrte, namijenjene korisnicima kojima je potrebno najviše skrbi. Cijene se kreću od početnih 3.950 kuna, za dvokrevetnu sobu s vlastitom kupaonicom, do 7.500 kuna za jednokrevetnu sobu – za korisnike s najvećim potrebama. Najviše mjesta, njih 116, je rezervirano za korisnike kojima je potreban treći stupanj njege. Cijene navedenog se kreću od 5.600 do 6.700 kuna.

Trenutni smještajni kapaciteti za starije osobe u Hrvatskoj kreću se oko 20 tisuća kreveta. Zbog sve više starog stanovništva, predviđa se da će potrebe za kapacitetima rasti iz godine u godinu.


Komentari