Skup protiv promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu: Rada Borić: ‘Referendum neće proći’

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Traže ostanak imena Trga maršala Tita u Zagrebu.

Antifašistička liga u četvrtak 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, organizirat će skup Trg je NAŠ, kojom će tražiti ostanak imena Trga maršala Tita u Zagrebu.

O skupu je u ime organizatora za Novosti govorila Rada Borić. Kako je kazala, skup će se održati jer se trgom trgovalo tijekom lokalnih izbora, a gradonačelnik Milan Bandić najavio je referendum o tom pitanju.

“Valja upozoriti da ‘gradska vlast koketira s promjenom imena trga, jednog od posljednjih simbola pobjede nad nacizmom i ustaštvom u Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj’, kako smo istaknuli u pozivu građanima. Cilj nam je okupiti sve građane i građanke kojima je važan antifašizam, ne samo kao temeljna vrijednost na koju se poziva i Ustav RH, već kao vrijednost koju živimo: ponajprije slobodu i solidarnost”, rekla je Borić za Novosti.

Novinar portala Novosti Borić je upitao “gdje je zapelo hrvatsko društvo kad je potrebno braniti ime trga nazvanog po našoj najvećoj povijesnoj ličnosti”.

“Branit ćemo ime trga, sviđalo se to ili ne onima koji Hrvatskoj oduzimaju pravo da se ponosno nazove pobjednicom Drugog svjetskog rata. Trg je prozvan po Josipu Brozu Titu, organizatoru oslobodilačkog pokreta, jednom od najvažnijih ljudi 20. stoljeća na ovim prostorima. Očuvanjem imena ovog trga želimo sačuvati, ovoga puta barem na simboličnoj razini, i sjećanje na sve one koji su, najčešće nasilno, skončali svoje živote u borbi protiv fašizma, kao što su im nasilno oduzeta imena ulica, tvornica i trgova” odgovorila je Borić.

 

Komentari