‘Škoro se nije osramotio, a Tomašević je pokušao malo spustiti loptu’ Politički analitičar o govorima nakon rezultata izbora

Photo: PIXSELL

Čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević novi je gradonačelnik grada Zagreba. Iz nas je napeta izborna noć, a što je obilježilo govore kandidata u drugom krugu i kojom su se retorikom služili, za Dnevno je komentirao komunikacijski stručnjak i politički analitičar s Londonske škole za odnose s javnošću, Zoran Pucarić.

Analitičar smatra kako je Domovinskom pokretu bilo jasno da neće osvojiti Zagreb, ali da je kampanja za cilj imala pozicionirati stranku za buduće izbore. Dodaje i da je Miroslav Škoro u svom govoru nastojao istaknuti da on nije gubitnik.

Nitko racionalan nije očekivao da će Miroslav Škoro uspjeti preokrenuti rezultat

“U jednom i drugom govoru bilo je političkih klišeja. Tu se nismo daleko odmakli. Domovinski pokret vodio je poprilično jaku političku kampanju s obzirom na to da je svima bilo jasno da nema nikakve šanse napraviti preokret. Mislim da nitko racionalan nije očekivao da će Miroslav Škoro uspjeti preokrenuti rezultat, kakvu god kampanju da vodio. Oni su kroz ovu kampanju pokušali mobilizirati onaj nekakav svjetonazorski krug birača koji oni privlače i to su činili dosta radikalno. Bilo je tu svega u kampanji i razumljivo je da su tako krenuli. Mislim da takva kampanja nije doprinijela nekoj klimi u društvu, ali oni su ostvarili neke svoje ciljeve. Oni sada nabrajaju da su stranka koja se tek organizirala i da su kao stranka nastali tek nakon predsjedničkih izbora. Oni su doista neke svoje ciljeve ostvarili i uzeli su vođenje nekih manjih jedinica lokalne samouprave te grada Vukovara gdje je pobijedio Ivan Penava”, objašnjava Pucarić i dodaje da se DP sprema za sljedeće izbore.


Smatra i da se Škoro pozicionirao puno desnije nego što on to je.

“On je u svoj uži krug ljudi pripustio neke ljude koji su puno desnije od njega i isto tako on ima neki narativ kojeg njegovi birači očekuju da će čuti od njega. On to biračima i nudi, a koliko je to prirodno i koliko je to nešto što je doista njegova politika, a koliko politički marketing, pokazat će vrijeme. On je prekratko na političkom tržištu kao persona koju je izgradio u politici. Tek ćemo za koju godinu vidjeti gdje je doista Miroslav Škoro sa svojom politikom i svjetonazorom”, kaže Pucarić i naglašava da se čelnik DP-a nije osramotio te da je postigao dobar rezultat.

Analitičar smatra da ove izbore nije mogao dobiti nitko osim Tomaševića jer je on u kampanji jako dugo. Kaže i da Škoro s ovom retorikom ne može dobiti “urbani Zagreb”. Komentirao je i njegove medijske nastupe.

Ako nešto Škoro ima, to je scenski nastup

“Ja dan danas ne znam što se dogodilo na onoj debati za predsjedničke izbore kada se zacrvenio nakon napada Katarine Peović. To bi trebalo pitati Miroslava Škoru. Iznenadila me ta reakcija jako jer ako nešto gospodin Škoro ima, to je scenski nastup. On je profesionalni zabavljač kojem pozornica i publika apsolutno nisu strani. On to zna i on to kao zabavljač radi vrlo dobro. Ako gledamo njegova sučeljavanja, a mislim da ih je bilo previše sa Tomislavom Tomaševićem, on je zauzeo jedan poprilično ciničan stav i katkad je djelovao čak i nezainteresirano, ali svejedno je koristio medijski prostor i postavio se drugačije kako ga ništa ne bi moglo iznenaditi kao što je to učinila Katarina Peović. Mislim da je sada puno ležerniji i opušteniji”, tvrdi.

Kada je riječ o Tomislavu Tomaševiću, Pucarić smatra da je novi gradonačelnik govor iskoristio da bi smanjio očekivanja birača.

Tomaševićev govor bio je očekivan

“Tomaševićev govor nije bio nikakvo iznenađenje. Bio je očekivan. On je na kraju jednog maratona i nismo trebali očekivati od njega da će skakati u visinu i pokazivati nekakvu entuzijastičnost. Pobjeda je bila očekivana. Izborna utrka nije bila napeta, sve se znalo i ja tu ne vidim nikakav problem. Treba primijetiti kako je nakon podizanja ljestvice očekivanja građana do gotovo nerealnih visina – od strane nekih članova njegovog tima – sada pokušao malo spustiti loptu na zemlju i ljudima je obećao krv, znoj i suze te nekakav dugoročni prosperitet. Vidjet ćemo kakvim će tempom to ići. Bilo tko, tko očekuje promjene od sutra, u krivu je. Prvi mandati pročelnika dolaze u pitanje tek u 11. mjesecu ove godine i prije toga većih promjena neće bit”, smatra Pucarić.

Tomašević nije klasičan političar

Tomaševićev stil i retoriku ocijenio je kao netipičnu za političke nastupe i smatra da je jedan od problema politike kod nas kada su se nositelji vlasti počeli previše oslanjati na PR.

“Dakle, kada ne znaju što reći, onda koriste floskule i općenite fraze. On se time ne koristi i dapače u kampanji je rado bježao u komunalne teme jer se tamo najbolje snalazi i vrlo konkretno govori. Njemu nekakve općenite političke komunikacijske strategije ne leže, ali zato je dobro informiran i daje konkretne odgovore. Vidjet ćemo hoće li sada kada dođe na vlast i kada će morati odlučivati postati političar ili netko tko će voditi. To je dilema koja je pred njim i pred nama”, zaključuje.

Komentari