ŠKOLSKA SPREMAČICA POBIJEDILA DRŽAVU: Ova Zagrepčanka državu bi mogla koštati 300 milijuna kuna!

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Slučaj zagrepčanke Jele Drmić samo je jedan u nizu.

Zagrebačka spremačica Jela Drmić na osječkom je sudu ovih dana dobila spor protiv države. Njena bi pobjeda oko isplate jubilarne godišnje nagrade mogla otvoriti Pandorinu kutiju sličnih slučajeva, a država bi, ukoliko bi je svaki radnik išao tužiti, mogla ostati i bez 300 milijuna kuna iz proračuna. 

Naime, radi se o tome da je Jela Drmić, dugogodišnja spremačica u Drugoj ekonomskoj školi u Zagrebu, nakon 20 godina rada trebala, po zakonu, dobiti jubilarnu nagradu. U istoj školi Jela i danas radi, a ostaju joj još dvije godine do starosne mirovine. Njena je mjesečna plaća, kada se zbroje svi dodaci, oko 3000 tisuće kuna, a jubilarna joj je nagrada, nakon 20 godina rada, trebala biti zaračunata po osnovici od 1800 kuna. Ova spremačica tužila je državu jer je Vlada 2013. godine bez suglasnosti partnera, donijela dodatak kolektivnom ugovoru kojim je osnovica za njenu plaću smanjena za 500 kuna. Tako je Jela primila novčanu nagradu, ali joj je zbog sporne odredbe umjesto 3150, država isplatila 875 kuna, kao nagradu za 20 godina napornog rada.

Ovaj bi slučaj tako mogao otvoriti Pandorinu kutiju, a država bi, ukoliko bi svatko od 12 tisuća zakinutih radnika pokrenuo sličan postupak, mogla ostati i bez 300 milijuna kuna, prenosi Jutarnji.hr. 

 

 


Komentari