Školarci će napokon jesti besplatno i zdravo

FOTO: Flickr

Zagrebačke osnovne škole iskazale su veliki interes za sudjelovanje u ovom programu.

Posljednjih se godina ulažu veliki napori u uvođenje zdrave prehrane u škole te omogućavanje prava svakog djeteta na besplatan zdravi obrok. Iako je do nedavno Republici Hrvatskoj bilo onemogućeno sudjelovanje u programu korištenja subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama, radi povijesnih kriterija djelovanjem hrvatske zastupnice Petir u Europskom parlamentu takvo je ograničenje ukinuto.

Hrvatska je ovim potezom dobila priliku sudjelovati u programu kojim je predviđeno da obroci za učenike u osnovnim i srednjim školama budu besplatni, a namirnice se trebaju dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača. Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju 2017. donijelo Pravilnik o provedbi školske sheme (NN 50/2017), kojim su određene mjere njenog provođenja.

Školska shema

Školska shema je sustav koji ima za cilj promicanje uravnotežene prehrane i dobrih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama. Besplatne zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama financijski će subvencionirati Europska komisija, koja je za provedbe Školske sheme Hrvatskoj dodijelila 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ukupno 2,6 milijuna eura bit će osigurano za zdrave obroke u hrvatskim školama a za njih je interes pokazalo ukupno 1118 škola za shemu voće i povrće, dok je za mlijeko i mliječne proizvode interes pokazalo 718 škola.[/box]

Zagrebačke osnovne škole iskazale su veliki interes za sudjelovanje te će 167 osnovnih škola imati prilike predati Zahtjeva za potporu za raspodjelu voća i povrća dok će njih 107 imati prilike predati Zahtjev za potporu za raspodjelu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Tko će biti dobavljači hrane?

Nova Školska shema omogućit će da škole same odaberu dobavljača, dajući pri tome prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača, koji proizvode svoje proizvode u blizini škole, a sve s ciljem da se učenicima dostavlja i raspodjeljuje svježe lokalno voće i povrće, ali i mliječni proizvodi.

Prihvatljivi proizvodi za isporuku školama bit će voće i povrće karakteristično za naše područje te mlijeko i mliječni proizvodi lokalnih dobavljača.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Za dobavljanje mlijeka i mliječnih proizvoda interes su iskazali EURO_MILK d.o.o. i Vindija d.d. Varaždin dok bi zagrebačkim osnovnoškolcima voće dostavljalo oko 20 dobavljača od čega je interes pokazalo oko 5 OPG-ova, 2 zadruge te ostali obrtnici i trgovačka društva.[/box]

Nakon prikupljenih zahtjeva Agencija za plaćanja će do 15. rujna 2017. godine odlukom odobriti školu koja će raspodjeljivati voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode i odrediti konačni iznos prava na potporu po svakoj školi koja sudjeluje u Školskoj shemi.

Popis škola i dobavljača koji su iskazali interes za subvencije moguće je potražiti na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.


Komentari