Sklopljen rekordan broj istospolnih partnerstava: ‘Puno je lakše živjeti život izvan ormara u Zagrebu, Rijeci ili Istri’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

Dok se broj sklopljenih brakova u 2020. godini uvelike smanjio, životno partnerstvo osoba istog spola u Hrvatskoj sklopilo je čak 19 parova više nego u pretprošloj godini. Tako je u 2019. godini sklopljeno 47, a lani 66 životnih partnerstava.

Procedura za sklapanje životnog partnerstva ostala je gotovo jednaka i u jeku pandemije koronavirusa.

“I dalje treba osobno doći 45 dana prije željenog termina u matični ured. U našem slučaju to je Središnji odsjek za sklapanje životnog partnerstva na Trgu Francuske Republike. Partneri potpisuju formular s općim podacima i privolom da žele sklopiti životno partnerstvo. Zajednički određuju datum i vrijeme u Gornjogradskoj vijećnici u Ćirilometodskoj. Postavlja se pitanje o prezimenu, žele li zajedničko, ili će svaki zadržati svoje, ili će odabrati treću opciju. Dodatno se upisuju kontakt-podaci svjedoka, a od dokumenata potrebna je osobna iskaznica”, objasnila je Ivana za Večernji, jedna od 132 osobe koje su prošle godine u Hrvatskoj sklopile životno partnerstvo.

Jedina neizvjesnost prilikom sklapanja bila je koliko će uzvanika smjeti imati u vijećnici.

Žene su u 2020. godini sklopile 38 životnih partnerstava, a među muškarcima je sklopljeno 28 partnerstava. Životno partnerstvo u Hrvatskoj mogu sklopiti punoljetne osobe u nazočnosti matičara i dvaju svjedoka, a cijena Upravne pristojbe za prijavu iznosi 700 kuna. Sam čin košta 140 kuna te treba biti uplaćen prije samog obreda.

Najviše partnerstava sklopljeno je u Zagrebu, njih 28, zatim u Primorsko-goranskoj 11, te u Istarskoj sedam.

“Znamo da neki parovi biraju Istarsku županiju ili Primorsko-goransku zbog lokacije proslave vjenčanja, poznati su nam parovi iz Zagreba koji su htjeli svoje vjenčanje proslaviti, na primjer, u vilama u Istri. No, i prema rezultatima istraživanja o LGBTI osobama koja su dostupna u Hrvatskoj, rezultatima izbora i ostalim sličnim indikatorima, poznato je da u te tri regije prevladava progresivniji pogled na razna društvena pitanja, pa tako i na stavove o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu. Jednostavno, puno lakše je živjeti život izvan ormara u Zagrebu, Rijeci ili Istri” objašnjava predsjednik udruge Dugina obitelj Daniel Martinović.


Komentari