Skandal u zagrebačkom domu za starije i nemoćne: Vlasnik otkazom prijeti radnicama koje ne mogu raditi sedam dana u komadu

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Odvjetnik Alen Čičak zastupa dvije djelatnice jednog privatnog doma za starije i nemoćne u Zagrebu koje iz obiteljskih razloga nisu mogle prihvatiti zahtjev poslodavca da budu na poslu 24 sata sedam dana uzastopno, prenosi Jutarnji list.

Riječ je o spremačici i kuharici koje su odbile karantenu navodeći poslodavcu svoje razloge.

Kuharica živi u domaćinstvu s 86-godišnjom nepokretnom bakom o kojoj mora skrbiti što znači da nikako ne može izbivati neprekidno tjedan dana iz kuće. Spremačica je također odbila takav rad iz obiteljskih razloga.

Prema tvrdnji odvjetnika Čička, poslodavac je objema zaprijetio otkazom ne prihvate li rad u karanteni.

“Pod krinkom epidemioloških mjera krše se radnička prava. HZJZ, odnosno Nacionalni stožer civilne zaštite dao je preporuku da domovi za starije i nemoćne, ako je moguće, organiziraju sedmodnevnu karantenu za štićenike i radnike. Nije, dakle, donijeto rješenje o karanteni koje bi se temeljilo na odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti”, kazao je odvjetnik Čičak.

Pojašnjava da za obaveznu karantenu koja bi obvezivala zaposlenike mora biti poštovana strogo propisana procedura. Ona znači da sanitarni inspektor ili ministar zdravlja donose rješenje, a to se rješenje mora uručiti svakom pojedinačnom radniku na kojeg se odnosi karantena jer mu se ograničava kretanje.

Ovdje je, kaže odvjetnik, posrijedi bila jednostrana odluka poslodavca kako bi zaštitio svoj biznis.

Nakon što su njegove klijentice to odbile poslodavac im je, tvrdi odvjetnik, rekao kako znaju što im je činiti – doći na posao ili slijedi otkaz.

“Stvar je u tome da im je i dalje to bilo neprihvatljivo. Rekle su da daju otkaz i tražile da im se godišnji odmor uračuna u otkazni rok. No, poslodavac je inzistirao da se on odradi”, kaže Čičak.

Spremačici je bilo rečeno da se javi glavnoj sestri radi testiranja te da će odmah potom biti raspoređena u cjelodnevnu smjenu kako bi pomogla kolegici, a potom će biti zadužena za nabavu i dostavu namirnica za korisnike.

“Vozač ste, posjedujete automobil te nam nećete kontaminirati domski auto koji mora biti na raspolaganju djelatnicima karantene te ćemo vašim takvim angažmanom omogućiti baš sve za zaštitu naših korisnika i djelatnika”, doslovno je poslodavac naveo spremačici.

Kuharica, koja inače boluje od epilepsije, završila je u KBC-u Rebro i otvorila bolovanje. Poslodavac ju je optužio da izbjegava svoje obaveze, a brigu o baki koja živi u njenom kućanstvu ocijenio je kao rad u “fušu”.

Odvjetnik Čičak kaže da su obje njegove klijentice na temelju Zakona o radu poslodavcu poslale izvanredni otkaz krivnjom poslodavca. Za starački dom u kojem su radile to znači da im se moraju isplatiti dospjele plaće te razmjerni dio godišnjeg odmora.

“Poslodavac sve relativizira. Prvotno je 80 posto zaposlenika odbilo rad u sedmodnevnoj karanteni, ali su uslijedili pritisci i ostalo je 30 posto zaposlenika koji i dalje ne žele pristati na te uvjete rada”, kaže odvjetnik.

Resorno Ministarstvo za socijalnu politiku smatra da nije nadležno za pitanje kršenja radnih prava u staračkim domovima te odgovornost prebacuju na ravnatelja.

“HZJZ objavio je 16. travnja Upute za sprečavanje i suzbijanje epidemije u sustavu socijalne skrbi. Budući da se radi o uputi i da je za organizaciju rada ustanove odgovoran ravnatelj, očekujemo da su ravnatelji u dogovoru s osnivačima, epidemiološkom službom, radničkim vijećem i radnicima dogovarali način rada i poštovanje Uputa sukladno mogućnostima”, kažu u Ministarstvu.


Komentari