Skandal u zagrebačkoj bolnici: Oboljelom od raka 3 godine naplaćivali čuvanje sperme iako su je odmah bacili

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Muškarac iz Sarajeva 2011. godine saznao je da mu se vratila bolest limfoma te da će zbog agresivne kemoterapije ostati trajno sterilan. Savjetovali su mu da pohrani sjeme, nakon čega je preko interneta našao dr. Božu Čolaka sa zagrebačkog Merkura, koji mu je kazao da stanje nije sjajno, no da postoji opcija izvantjelesne oplodnje.

Dao mi je nadu da je sjeme pohranjeno u slamčicama i opisao da se pri pokušaju izvantjelesne oplodnje vade jedna ili dvije slamčice i provjerava kvaliteta sjemena, kazao je Sarajlija, prenosi Jutarnji.

Potkraj 2012. nazvao je bolnicu a doktor mu je, kako tvrdi, rekao da ne dolazi na pregled nego da preko žiroračuna uplati ratu za čuvanje uzorka. Međutim, tri godine kasnije uslijedio je šok.

Iz bolnice su mi rekli na telefon da sjeme nije pohranjeno i da je pogrešno očitan nalaz. Tražila sam da ponovno provjere, na što mi je rečeno da nemaju što provjeravati. Popila sam tablete za smirenje i tražila ravnatelja bolnice do kojeg sam došla tek za mjesec dana, ispričala je supruga.

Iz bolnice su bračnom paru govorili da sjeme nije najkvalitetnije, no da će ga čuvati, ili kako to stoji u povijesti bolesti iz 5. srpnja 2011.: “Karakteristike spermiograma su loše… sjeme obrađeno u mediju i zamrznuto. Bit će čuvano i održavano“. Međutim, bacili su ga idući dan dok se bračni par nadao i uredno plaćao pohranjivanje.

Kako Jutarnji list doznaje od djelatnika bolnice, lako je moguće da je problem bio u nesporazum. Nekvalitetno sjeme kao što je imao ovaj onkloški pacijent inače se ne zamrzava, kaže, ali je voditelj androloške ambulante dao usmeni pristanak da se sjeme pohrani, a djelatnik u laboratoriju nije bio adekvatno obaviješten o tome pa po automatizmu, zbog lošeg nalaza, uzorak nije zamrznuo.

Par je zbog svega tražio odštetu na sudu, no umjesto traženih 200.000 kuna za duševne boli, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu KB Merkur im mora isplatiti 40.000 kuna s kamatama.

Odvjetnik supružnika Bruno Spiz ogorčen je visinom dosuđenog odštetnog zahtjeva koji smatra mizernim: U Hrvatskoj su popularne tužbe kad netko nekog uvrijedi i onda se dosudi, bez ikakve dokumentacije, mnogo veći iznos. A moje stranke, iako su dobile spor, nisu dobile pravo na nadoknadu troškova postupka.


Komentari