Skandal trese KBC Dubrava: Natječaj je poništen, ali je ravnatelj kojeg su izabrali ostao

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Odluka o imenovanju ravnatelja KB-a Dubrava 10. svibnja 2017. nezakonita je i nedopuštena, nedavni je sudski pravomoćni pravorijek Županijskog suda u Rijeci, a odnosi se na odluku Upravnog vijeća te bolnice u kojoj je tada za ravnatelja izabran dr. Srećko Marušić, piše Jutarnji list. 

Izbor je završio na sudu jer je jedan od kandidata, dr. Zlatko Vlajčić, tvrdio da mu je onemogućena prezentacija programa i da je poziv Upravnog vijeća stigao samo dva dana ranije, a prema Pravilniku o njegovu radu trebalo je to biti najmanje tri dana ranije.

Sudska pobjeda stigla je ovih dana Vlajčiću, ali i bolnici koja je onda krenula u nevjerojatnu pravnu akrobaciju, čiji je izvršitelj bilo Upravno vijeće (Grozdana Perić, Veronika Laušin, Irena Jukić, Biserka Klarić, Ivica Grgurević). Umjesto da poništi nezakoniti i nedopušteni natječaj, ono je odlučilo dvije i pol godine kasnije “ponoviti proceduru” s istim akterima i programima na kojim se nakupila gotovo trogodišnja prašina.

Rezultat je to da je ravnatelj KB-a Dubrava dr. Srećko Marušić u dvije i pol godine izabran dva puta na istom natječaju na čelnu funkciju bolnice! Zvuči nevjerojatno, ali da, istina je da ga je Upravno vijeće, ne ponovivši natječaj, biralo dva puta, prvi 2017., a drugi put jučer ujutro.

Predsjednica Upravnog vijeća te bolnice, Grozdana Perić, kaže da se ovaj put, dvije i pol godine kasnije, “u potpunosti poštovala procedura i da je kao najbolji kandidat ponovo izabran Srećko Marušić”.

“Savjetovali smo se s pravnicima bolnice i oni nam kažu da sud nije poništio natječaj nego samo odluku pa smo ponovili tu odluku. Pozvali smo Vlajčića da nam prezentira tadašnji svoj program (!?), kao i dr. Marušića. No, Vlajčić nam je poslao dopis u kojem stoji da neće doći jer to smatra izbjegavanjem pravomoćne sudske presude. Mi smo u tim okolnostima odlučili poštovati proceduru i ponovno smo jednoglasno izabrali dr. Marušića za ravnatelja bolnice”, kaže Perić.

Tvrdi da nije bilo razloga za ponavljanje natječaja “jer nezakonita je odluka, a ne natječaj”. Na pitanje zašto se drugi natječaji moraju poništiti “samo” zbog nepoštivanja procedure, a ovaj ne, Perić je kratko rekla – takvo je pravno tumačenje iz bolnice i naših odvjetnika.

Jedan od tadašnjih kandidata za ravnatelja dr. Zlatko Vlajčić potvrdio je da je 13. prosinca dobio “poziv za kandidate prijavljene na natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja od 10. svibnja 2017.”. Kaže da se tom pozivu nije odazvao, nego je poslao dopis UV-u u kojem jasno kaže da je taj natječaj zaključen prije 2,5 godine te da se prema pravomoćnoj sudskoj presudi može samo raspisati novi natječaj, piše Jutarnji.

“Odazivanje na taj poziv UV-a bilo bi neprovođenje presude i nepoštivanje pravnog poretka države. Ne želim, niti smijem sudjelovati u toj raboti u kojoj se protuzakonito odlučuje o mandatu koji je na izmaku”, kaže Vlajčić. Dodaje i da je uočio da poziv čak nije potpisan.

No, da bi se došlo do ove apsurdne poante “duplog” imenovanja, nužno je “krenuti redom”. Naime, u KB Dubrava prije gotovo tri godine, kad su osobne netrpeljivosti tadašnjeg ravnatelja Tonija Kolaka i aktualnog ministra zdravstva Milana Kujundžića kulminirale smjenom čelnog čovjeka bolnice. Repovi na tu temu još su se dugo vukli u javnosti, a u međuvremenu za v.d. ravnatelja Upravno je vijeće izabralo Marušića, a onda i raspisalo natječaj za tu funkciju. Kako se željelo što prije “obaviti posao”, UV je u toj žurbi zanemarilo proceduru (na što se u javnosti upozoravalo) koja je pravomoćnom sudskom presudom stigla na naplatu prije nekoliko dana.

I ne samo to, nego bi zbog toga što je nezakonito izabran ravnatelj potpisivao brojne odluke, bolnica mogla imati i financijskih posljedica. Naime, svi nezadovoljni odlukama s Marušićevim potpisom mogli bi tražiti naknadu štete od bolnice jer je u potpisu osoba koja nije bila ovlaštena za zastupanje, tvrde pravnici.

No, umjesto da se ponovo imenuje v.d. ravnatelja i raspiše natječaj, ma koliko bio farsa u takvim slučajevima i koliko god kandidati znali da nemaju šanse protiv volje trenutnih moćnika, krenulo se u novo “silovanje procedure”. Odluka je pala na “ispravljanje procedure” tako da se “oživi” prošlo svršeno vrijeme. Ne bi se trebalo čuditi ako za godinu i pol isto to Upravno vijeće KB-a Dubrava kaže da mandat jučer opet imenovanog ravnatelja treba potrajati još četiri godine!


Komentari