‘GRAD JE ZAPUŠTEN, TRAVA RASTE NA SVE STRANE’: Nezadovoljni građani pobrojali sve što ih muči kad je u pitanju briga o Zagrebu

Pad stabla na tramvajsku stanicu, Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Stablo koje je palo na ženu dok je čekala tramvaj otvorilo je pitanje oko brige o stablima u Zagrebu. U našoj anketi pitali smo vas “Jesu li stabla u Zagrebu zapuštena ili se o njima dovoljno brine?”. Mišljenja građana su podijeljena, a ovo su neki od njihovih odgovora.

“U našoj Hrvatskoj je unazad 30 godina sve zapušteno. Prevelika sramota, dalje sam bez komentara”, napisala je Mira.

‘Stabla su jako zapuštena’

“Ne brine se dovoljno, ili bolje, nikako! U Maksimiru su posječena zdrava stabla, a ona od nevremena prije par godina još stoje, nikakva briga o šumi od kad je pokojni šumar Mazuran otišao u mirovinu, a to je bilo jako davno. Po gradu isto, i to što rade, rade ljudi koji to ne znaju raditi, ne poštuje se stručno zapošljavanje”, rekla je Anđelka.

“Stabla u Zagrebu su zapuštena, pogotovo po dječjim igralištima”, nadovezao se Zvonko.

“Počnite brinuti o ljudima”, napisala je Antonija, a Željka se nadovezala komentarom: “Zrinjevac sječe mlada stabla, dok ovo staro i opasno ne diraju”.

Nije problema samo u stablima

“Da je kontejnirana sadnica u startu u rasadniku adekvatno mikorizirana (dehidrirane spore gljiva mogu biti dodane i direktno pri bubrenju sjemena, najjeftinija metodologija) micelij primjerice ektomikoriznih spojeva za stabla išao bi kilometrima daleko i crpio vodu. Time se i drastično povećava postotak primitka stabala koje posadimo pogotovo ukoliko ih prvih godina ne zalijevamo kad treba ili ih ne adekvatno orezujemo bez prirodnog voćarskog voska koji je rastezljiv za razliku od sintetičkog (smola smreke, pčelinji vosak, propolis, macerat oraha”, napisao je Josip.

“Zapušten je grad generalno, trava raste na sve strane, nitko ju ne šiša. Također, sve je puno komaraca koje nitko ne šprica”, zaključila je Silvija.

U moru negativnih komentara, ipak se našao jedan zadovoljne čitateljice Anđelke. “U mome kvartu stabla nisu zapuštena, hvala”, napisala je.

Komentari