Sjednica Skupštine: Izglasan sporni rebalans proračuna

skupština
skupstina.zagreb.hr

Na sjednici Gradske skupštine prva točka dnevnog reda je rebalans proračuna koji je uzburkao duhove među zastupnicima.

Naime, ovim izmjenama i dopunama proračuna kapitalna se ulaganja za gradnju i renovaciju vrtića, škola, zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova sa 312 smanjuju na 222 milijuna kuna. Rebalansom se smanjuje i stavka za Sljemensku žičaru s 50 milijuna kuna na samo 5 milijuna kuna i time odgađa projekt.

S druge strane, povećavaju se stavke za plaće, doprinose, naknade na plaću, pri čemu deset gradskih ureda ovim rebalansom proračuna povećava plaće za zaposlene u svojim uredima, a jedan od tih ureda u kojem je najveće povećanje plaće je ured gradonačelnika. Od ukupno 11 milijuna kuna koliko se rebalansom predviđa za plaće zaposlenika gradskih ureda, čak 4, 5 milijuna otišlo bi u ured gradonačelnika.

Klub HDZ – a najavio je kako će podržati rebalans proračuna, a kako se čini, ovakav stav usuglašen je na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem. Na novinarski upit je li podrška gradonačelnikovom rebalansu uvjetovana nečim na nacionalnoj razini, predsjednik Skupštine Andrija Mikulić nije odgovorio, no nije ove tvrdnje niti demantirao.

Oporba je po pitanju rebalansa usuglašena – na samom početku rasprave ustvrdili su da ga neće podržati.

Dok oborba predbacuje smanjenje sredstava za kapitalna ulaganja poput žičare, HDZ – ov Drago Prgomet za skupštinskom govornicom ustvrdio je kako su “vladajućima bitniji vrtići od žičare “.

Tomislav Tomašević iz Zagreb je NAŠ uzvratio je Prgometu kako “očito nije dobro pogledao rebalans”.

U ime Kluba Neovisnih za Hrvatsku javio se Krešimir Kartelo koji je istaknuo kako su oni do sada bili suzdržani po pitanju rebalansa, no zadovoljni su dosad pristiglim amandanima. Napomenuo je i da Neovisni imaju nekoliko opaski na račun rebalansa, a jedna od njih se odnosi na izbijena sredstva iz strateških projekata, a koja su preusmjerena na plaće zaposlenih u gradskim uredima.

Za rijec se javio Tomislav Stojak koji je također uputio kritiku rebalansu proračuna, točnije djelu koji se odnosi na ulaganju u društvene projekte.

Naime, prema planu 200 milijuna trebalo bi se utrošiti na kapitalnu izgradnju objekata društvene djelatnosti. zanimljivo, nikada dosada nije bilo utrošeno niti blizu sredstava, stoga je HNS – ov  Stojak upitao na što će se taj novac utrošiti.

“Ako je izvršenje u prvih šest mjeseci 38 milijuna, ako je izvršenje prošle godine bilo gotovo 130 milijuna, a tako je bilo i prethodnih godina, neće biti više ni ove godine. Za što će se utrošiti 200 milijuna kuna? Ako će izvršenje proračuna za ovaj segment biti na razini 150 milijuna kuna na što će se novci utrošiti? Hoće li ih Grad vratiti banci?” upitao je Stojak te dodao kako Zapadni dio grada ovim rebalansom opet ostaje bez obećanih projekata o kojima se priča godinama.

Usvojen prijedlog rebalansa proračuna

Nakon burne pojedinačne rasprave koja je zaključena obranom rebalansa uslijedilo je glasovanje.

S 27 glasova ZA i 21 glas PROTIV, Gradska skupština je usvojila prijedlog rebalansa proračuna.

Prisutne je najviše začudila činjenica da je rebalans proračuna podržao i HSS-ov glavni tajnik Ilija Ćorić. Pitanje je znači li to da i Krešo Beljak podržava Milana Bandića.

Izglasano razdvajanje gradskih ureda

Odluka o ustrojstvu i djelokrugu gradskih upravnih tijela: sa 24 glasova ZA, 13 PROTIV i 6 suzdržanih izglasano je razdvajanje gradskih ureda.

Podsjećamo, još se prije nekoliko mjeseci govorilo da će se Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport podijeliti na tri zasebna ureda te da će osnovati novi Gradski ured za međugradsku i međunarodnu suradnji. Time se broj gradskih ureda penje na 25.

>>> Gradska skupština: Agrokor je Gradu dužan 17 milijuna kuna

>>> Malo ‘rešetanja’, malo smijeha: Hasanbegović nasmijao gradske zastupnike i Bandića


Komentari