Sjednica Gradske skupštine ponovno odgođena: Hoće li većina, ako do nje uopće dođe, biti stabilna ili se ide na prijevremene izbore?

skupstina.zagreb.hr

Odgođena sjednica.

Novi pokušaj konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine zakazan je za ponedjeljak, 10. srpnja u 10 sati, međutim, ista je odgođena za danas u 13 sati.

U 9.30 sati trebao je bi biti potpisan sporazum o suradnji zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegove stranke Stranke rada i solidarnosti i partnera s HDZ-om i Listom grupe birača nositeljice Brune Esih, no kvorum još nije ispunjen.

“Nažalost, kvorum još nije ispunjen pa se ne mogu odnositi pravovaljane odluke. Ministar Lovro Kuščević odgađa sjednicu za danas u 13 sati”, kazala je Željka Perić, glasnogovornica ministarstva uprava.

Podsjetimo, prvi pokušaj konstituiranja Skupštine bio je 29. lipnja, no sjednica je prekinuta jer Milan Bandić, HDZ,  Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih tada nisu postigli dogovor. Međutim, novi termin sjednice ukazuje na vjerojatnost da su se koalicijski partneri dogovorili oko programskih smjernica i skupljanja 26 potpisa za izmjenu imena Trga maršala Tita.

Kako nam javlja naša novinarka koja je ispred Gradske skupštine, gradski zastupnici, ali i novinari smatraju da je omalovažajuće da se do pol 11 čekalo da netko uopće izađe i kaže što se događa, odnosno da je sjednica odgođena. Gradski zastupnici čekali su u Skupštini.

Esih i Hasanbegović oko 9.30 otišli su u sobu za pregovore, a Bandić se nije ni pojavio. Ako zagrebački gradonačelnik do 13 sati ne osigura potpise, ostaje samo još jedan pokušaj konstituiranja. Ako i taj pokušaj ne uspije, slijede novi izbori.

Kako neslužbeno doznajemo, nemaju 26 potpisa za garanciju od promjena imena Trga maršala Tita. Navodno Bandićev zastupnik Branko Lustig ne želi potpisati tu odluku. Njegov glas je presudan jer bez njega nema ni većine, iako je još prije nekoliko dana za 24sata izjavio da će dati potpis. Kako saznajemo iz redova gradskih zastupnika, pokušava se pritisnuti Lustiga da stavi mandat u mirovanje i da postave nekog drugog zastupnika koji će potpisati, međutim, Lustigu Bandić ne može ništa jer ima svoj mandat i nitko ga ne može smjeniti, već Bandić može samo raspisati nove izbore.

Mišić: ‘Ovo je nepoštivanje Zagrepčana i izabranih gradskih zastupnika’

“Ovo je za nas apsolutno neprihvatljivo. Sjednica je sazvana tri dana ranije. 25 zastupnika skupštine manjine je čekalo, a oni i dalje pregovaraju. Nećemo podržati predsjednika Skupštine kojeg će predložiti. Ono što je još neprihvatljivije je nepoštovanje prema izabranim gradskim zastupnicima iz redova SPD-a, HSLS-a, Sandre Švaljek, Zagreb je naš i svih ostalih.

Sigurno građani Zagreba nisu birali živjeti u neizvjesnosti dok istovremeno pate”, kazao je Matej Mišić u ime kluba SDP-a.

Kosor: ‘Nikad neću podržati većinu i Milana Bandića’

“Na pitanje zašto je propao pokušaj konstituiranja sjednice mogu odgovoriti samo Bandić i Hasanbegović. Sada je jasno i bilo je i prije tjedan dana da ova koalicija nema sreće. Koalicija između Bandića i Hasanbegovića nikako ne može biti dobra za građane grada Zagreba, to je drveno željezo, razlikuju se gotovo po svim stavovima. Tehnički možda u 13 sati i dođe do formiranja većine, no samo je pitanje dokad će ta većina opstati. Sve ovo što se događa žalosno je za građane grada Zagreba”, kazao je Kosor.

“Nikada neću podržati većinu. Sve što ima veze s Milanom Bandićem nikada nećemo podržati”, tvrdi Kosor.

“Danas se samo bira vodstvo Skupštine i realizira se većina. Kada se bude glasalo o predsjedniku Skupštine, bit ćemo protiv ili suzdržani. Vidjet ćemo koje ja većina od 26 ruku, vjerojatno Bandić, HDZ i Hasanbegović. Na idućoj sjednici bit će točka tema Trga maršala Tita. HSLS će glasati na toj sjednici kao što je glasa 1996. godine, kada je naš predsjednik Dražen Budiša tada prvi predložio promjenu imena Trga maršala Tita, i predložio da se zove, zamislite, Trg Republike Hrvatske, znači, Bandić je kopirao Budišu nakon 21 godine.

“Čekat ćemo da za promjenu digne ruku 26 zastupnika. Ako tih ruku neće biti, HSLS će napustiti prostoriju”, kazao je Kosor.

Tomašević: ‘Ovo je apsolutno sramotno’

“Dobili smo poziv na drugi pokušaj konstituiranja Skupštine samo tri radna dana prije same sjednice jer je ispalo da su se dogovorili. Međutim, došli smo danas i dalje traju dogovori. Upravo se dešava ono na što smo cijelo vrijeme upozoravali – da se rade veliki ustupci ekstremnoj desnici u Skupštini Grada Zagreba, da se time hrane i jačaju i da na tome neće stati. Možemo pretpostaviti da je upravo to sada predmet zašto sjednica kasni jer se traže novi ustupci i dalje se ucjenjuje.

Mi ćemo, za razliku od drugih, ostati vjerodostojni, glasat ćemo protiv ovakve većine. Rekli smo u kampanji da nećemo surađivati i koalirati niti s Bandićem niti s desnice.

Podsjećam na predizborna obećanja i gradonačelnika Bandića i Brune Esih i Milana Bandića. Bruna Esih koja je rekla da ni pod koju cijenu neće koalirati s Milanom Bandićem zbog etilizma i korupcije, isto tako i tadašnji i sadašnji gradonačelnik Bandić koji je tvrdio da će se o odluci imena Trga maršala Tita na referendumu. I jedan i drugi sada su spremni prekršiti svoja predizborna obećanja, a prošlo je tek mjesec dana od zadnjih izbora. To je apsolutno sramotno“, kazao je Tomašević.


Komentari