Sjednica Gradske skupštine: Usvojeno izdvajanje ZET – a i Velesajma iz Holdinga!

FOTO: Ivan Klindić

U četvrtak 21.prosinca, započela je 7. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreb. Pred zastupnicima je Dnevni red na kojem je najbitnija prva točka – Prijedlog proračuna za 2018.godinu. Podsjetimo, na prvom čitanju Prijedloga proračuna Proračun je prošao većinom glasova. U međuvremenu, zastupnici su podnijeli 44 amandmana na Proračun. Također na snagu je stupio lex šerif koji čini veliku razliku pri donošenju novog Proračuna.

Dok je do sada rušenje Proračuna značilo, ujedno, i rušenje gradonačelnika, zahvaljujući lex šerifu – neizglasavanjem ovog Proračuna Skupština može rušiti samo sama sebe, a gradonačelnik ostaje na svojoj funkciji.

Druga točka koja bi mogla izazvati žestoku reakciju zastupnika je izdvajanje ZET-a i Velesajma iz Holdinga.

Na samom početku sjednice opomena je izrečena Mati Kapoviću jer je s govornice kazao gradonačelniku kako je čuo za neke njegove sumnjive poslove.

Nakon “rešetanja” pitanjima na aktualnom satu uslijedila je rasprava o Proračunu i amandmanima.

Gradonačelnik je prihvatio sve amandmane HDZ-ovog Kazimira Ilijaša i Neovisnih za Hrvatsku, dok je većinu onih oporbenih amandmana odbio.

U ime Kluba, prva se za raspravu javila Sandra Švaljek te je kazala da njezin Klub neće podržati. Još jednom je uputila kritiku Proračunu, napomenuvši da sa sigurnošću može reći da amandmani, ukoliko su i usvojeni, neće biti izrealizirani prema dosadašnjem iskustvu.

Tomislav Tomašević zaradio je opomenu tijekom govora u ime Kluba jer je podsjetio javnost kako je Gradonačelnik jutros imao suđenje zbog afere Štandovi. Također je najavio kako njegov Klub neće podržati Proračun. Također se osvrnuo na svoj amandman o ukidanju sredstava vrhunskom sportu, ustvrdivši kako ovakav Dinamo nije zaslužio novce. Replicirao mu je Kazimir Ilijaš podsjetivši ga kako u vrhunski sport spadaju i Cibona, Sandra Perković, braca Sinković, RK Zagreb te da Tomaševiću ne smeta Dinamo, nego simboli i ono što vrhunski klubovi i sportasš predstavljaju za Hrvatsku.

“Vama nek sija zvezda crvena”, zaključio je Ilijaš u replici te izazvao burne reakcije oporbenih zastupnika.

Krešimir Kartelo obrazložio je amandmane Neovisnih za Hrvatsku, teške 15 milijuna kuna. Osvrnuo se i na zahtjeve oporbe za uskraćivanjem sredstava vrhunskom sportu, s naglaskom na Dinamo.

“Dinamo je ove godine dobio samo milijun kuna, duplo manje nego dosadašnjim dodjelama sredstava. Filip Benković i Ante Ćorić su proglašeni najboljim nogometasima, dakle njima bi uzeli novce, a ne Zdravku Mamiću. A Dinamova omladinska nogometna škola je jedna od najboljih na svijetu”, pojasnio je Kartelo.

Matej Mišić uputio Je kritiku Proračunu ustvrdivši kako je sasvim jasno da se Proračun neće izrealizirati.

Tomislav Tomašević napomenuo je kako Klub Lijevog bloka neće povući niti jedan amandman, odnosno 9 od 10 koliko su ih predložili, s obzirom da je jedan usvojen. Još jednom je ustvrdio kako ustraju na zahtjevu da se vrhunskom sportu srežu sredstva, pozivajući se na Zdravka Mamića.

Nakon obrazloženja predloženih amandmana zastupnici su o istima glasovali.

Amandmani oporbenih zastupnika,očekivano,nisu prihvaćeni.

Prijedlog Proračuna za 2018.godinu prošao je s 27 glasova ZA i 19 PROTIV.

Na Dnevnom redu se našao i još jedan rebalans Proračuna za 2017. godinu. Podsjetimo, u listopadu ove godine zastupnici su izglasali prvi rebalans Proračuna.

Prema novom rebalansu na subvencije ZET – u Grad planira izdvojiti 40 milijuna kuna. Na ovu se stavku pri raspravi osvrnuo HNS – ov Tomislav Stojak.

To su karte od 4 kune i besplatan prijevoz vikendom tijekom Adventa, zaključio je Stojak dodavši pritom kako svaki populistički potez stigne na naplatu, naravno, građanima.

Većinom glasova usvojen je i ovaj rebalans. Po hitnom postupku na Dnevni red je uvršteno i davanje suglasnosti Holdingu za dugoročno zaduživanje revolving kreditima za refinanciranje postojećih revolving kredita, a koje je odobreno većinom glasova.

Točka kojom bi se odvodnja atmosferskih vođa dodijelila privatnim tvrtkama naišla je na veliki otpor oporbe, prvenstveno zastupnika Kluba lijevog bloka.

Podsjetimo, ova se točka na Dnevnom redu našla na prošloj sjednici Gradske skupštine, no povučena je zbog nepripremljenosti predlagatelja – Gradonačelnika Milana Bandića.

Nakon burne rasprave, ova točka nije dobila podršku zastupnika. Naime, oporba je očekivano bila protiv, dok su Neovisni za Hrvatsku ostali suzdržani. HDZ i Bandićevi zastupnici podržali su Odluku.

Izdvajanje Zet – a i Velesajma iz zagrebačkog Holdinga jedna je od najužarenijih tema medija, ali i sjednica radnih tijela Gradske skupštine. Izdvajanje je usvojeno većinom glasova gradskih zastupnika.

 

 

 

 

>>> Kartelo želi ‘munjovoz’ na zapadu Zagreba, Mikulić u božićnom duhu koaliciju smatra ‘…

>>> Mrak Taritaš oštro po Mikuliću, Proračunu i izdvajanju ZET-a i Velesajma …

>>> Švaljek: ‘Proračun je priređen neobjektivno i neće se realizirati’


Komentari