Sjednica Gradske skupštine: U dnevni red uvrštena točka o dizanju spomenika HOS-ovcu ‘Crvenkapi’

FOTO: Dražen Komar

Sjednica Gradske skupštine.

U četvrtak 28. rujna u 9 sati počela je treća sjedncia zagrebačke Gradske skupštine, na kojoj je bilo prisutno 47 zastupnika. Na dnevnom redu sjednice je 25 točaka, među kojima i konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornoga plana Grada Zagreba.

Jutros su gradski zastupnici bili posebno dobre volje zbog čega ih je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić morao smirivati kako bi mogao otvoriti sjednicu.

Također, uoči sjednice udruga UZOR i Zelena akcija iz Resnika okupili ispred kako bi prosvjedom iskazali nezadovoljstvo. Naime, problem s odlaganjem otpada još uvijek nije riješen, a prema najnovijim vijestima, čini se da će se i dalje odlagati na Jakuševcu. U sklopu prosvjeda od zastupnika su zatražili da se usprotive izmjenama Prostornog plana kojima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi nastaviti realizirati, kako kažu, štetan projekt izgradnje spalionice otpada u naselju Resnik.

Na sjednici je povučen prijedlog o nogometnom kampu na Sveticama.

U hitni postupak predložili su da se u dnevni red uvrsti točka dizanja spomenika Žarku Manjkasu – Crvenkapi, borcu HOS-a. Predložili su da tu točku uvrste u dnevni red. Prijedlog je prihvatilo 43 zastupnika, jedan je suzdržan i tri su protiv. Među njima su Tomislav Tomašević i Rada Borić. Točka će biti 26. po redu, a predlagatelj je gradonačelnik Milan Bandić.

Nakon što je dnevni red sjednice prihvaćen, uslijedio je aktualni sat.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svoj je neobični i pomalo nepovezani govor započeo tvrdnjom da ga gradski zastupnici “čereče”. Nakon toga je ustvrdio da je “HSLS prekrasna stranka i da pokoj duši utemeljitelju”.

Tomislav Tomašević prozvao je Milana Bandića zbog podržavanja Zakona o gradonačelnicima. Bandić mu je replicirao da gradonačelnika ne bira vijeće ili parlament, ustvrdivši da je “prošla baba s kolačima”, već da ga biraju građani i da on nema veze sa Skupštinom.

Ne birate me vi i ne odlazim s vama“, kazao je Bandić.

Očekuje se da će 3. točka dnevnog reda, Konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba, otvoriti najviše polemika i rasprave jer se radi o ključnom dokumentu koji bi prostorno i infrastrukturno obilježiti Grad Zagreb.

>>> Lome se koplja oko Svetica: Istražujemo što se krije iza projekta teškog 200 milijuna kuna

>>> Sudbina kampa na Sveticama: Bandić i HNS žele izbaciti atletsku dvoranu

>>> Švaljek protiv aneksa ugovora: ‘Što se dogodilo s prvim dogovorom? Postoji li privatni interes iza ove nove tvrtke?’


Komentari