Sjednica Gradske skupštine: Burne rasprave o bitnim pitanjima

skupstina.zagreb.hr

Na dnevnom redu današnje sjednice Gradske skupštine nalazi se preko 30 točaka dnevnog reda.

Obnova gradskih pročelja, najam zgrade za potrebe Osnovne škole Alojzija Stepinca s Vrbana III, Mreža dječjih vrtića te gradnja osnovne škole u Demerju najvažnije su točke dnevnog reda prve ovogodišnje Sjednice Gradske skupštine.

Van dvorane u kojoj se održava sjednica, na hodnicima Skupštine, prenosi Dalje.com, glavne su teme kandidati za gradonačelnika HDZ-a i SDP-a koji ih još uvijek nemaju.

Obnova pročelja

Odluka o sufinanciranju obnove pročelja višestambenih zgrada. Dok grad smatra kako će ovime pomoći svojim sugrađanima, iz oporbe tvrde kako ova odluka još uvijek nije do kraja razjašnjena.

Kritika se odnosi na nejasnoće hoće li se obnavljati samo u vidu bojanja fasada ili će se postavljati i toplinska izolacija. Smatraju kako je ova odluka nepravedna prema građanima koji žive u B i C zoni u gradu Zagrebu jer plaćaju gotovo jednak iznos.

Od obnove pročelja zagrebačkih zgrada Bandić ne odustaje, međutim, izgleda da je popustio nakon što su gotovo svi gradski zastupnici rekli da takvu Odluku neće podržati.

Njegovi partneri iz HDZ-a najavljivali su da će po tom pitanju ostati suzdržani, što bi značilo da Odluka Bandiću neće proći. Zato je odlučio, saznaje Dalje.com, u nju naknadno ipak ugraditi zaštitu od vandalskog grafitiranja, što bi trebalo „omekšati“ stav dijela zastupnika.

Proširenje Osnovne škole Alojzija Stepinca

Među važnijim temama je i proširenje Osnovne škole Alojzija Stepinca. Naime, grad želi iznajmiti poslovne prostore po cijeni od 190 000 kn mjesečno dok iz oporbe smatraju kako je taj iznos prevelik i u desetogodišnjem razdoblju grad neće imati ništa svoje. Također kritike se odnose i na loše planiranje grada jer je u ovoj školi upisano 400 učenika prije samo 3 godine dok ju danas već pohađa gotovo 700 učenika.

Raspravljat će se i o najmu zgrade tvrtke Zagrebgradnja za koju Grad planira plaćati 190 tisuća kuna mjesečno tijekom 120 mjeseci. Razlog najma je nedostatak kapaciteta u školi Alojzija Stepinca. Podsjetimo, Bandić je na konferenciji za medije rekao da drugog rješenja nije bilo, a moralo se promptno reagirati. Dodao je i da bi se o vremenu najma moglo raspravljati, ali o Odluci da se hitno unajmi spornu zgradu ne.

Vidikovac i Švicarska kuća u Maksimiru

Tijekom aktualnog sata na sjednici Gradske skupštine gradonačelniku Bandiću postavljeno je pitanje o Vidikovcu i Švicarskoj kući u Maksimiru koji već dugo nisu u funkciji, a za koje je još 2014. obećao kako će u njima biti ugostiteljski objekti.

“Većinu toga što sam obećao, ja sam i ispunio”, pohvalio se na samom početku odgovora Bandić. Potom je pojasnio kako je sudski spor o Vidikovcu završen, grad je raspisao natječaj i potpisan je ugovor o zakupu kafića.

“Ne možemo postaviti zimski vrt ondje, ali već prvog toplog dana pit ćemo kavu na Vidikovcu“, obećao je Bandić.

Kratko je dodao, bez objašnjenja, kako Švicarska kuća još nije u funkciji, prenosi Dalje.com.

>>> Fotke sa sjednice Gradske skupštine sve govore o stanju Milana Bandića


Komentari