Sjećate li se Zvižduka s Bukovca: Zvonimir Milčec je svoju bezuvjetnu ljubav cijeli život poklanjao Zagrebu

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Zvonimir Milčec istinska je duša zagreba. Novinar, književnik, kroničar Zagreba, scenarist, fakin, vjerni dinamovac i jedan od posljednjih agramerskih romantičara.

Zvižduk s Bukovca utihnuo je na današnji dan, 17. travnja 2014. No, trag Zvonimira Milčeca ne blijedi niti danas, ostaje utisnut u vječnost, baš kao i njegova ljubav prema gradu. Rođen je u Zagrebu, 3. rujna 1938. godine, gdje se i školovao.

Nitko se nije posvetio Zagrebu kao ovaj književnik, što svjedoče mnogobrojni članci napisani o gradu podno Medvednice. Zvonimir Milčec vječitu je inspiraciju crpio baš iz gradskih ulica. Milčec je bio jedan od posljednjih agramerskih romantičara, kako je navelo Društvo hrvatskih književnika prilikom njegove smrti.

Zakleti Dinamovac, stanovnik Gornjeg Bukovca i vječiti zaljubljenik u Zagreb, među književnim kritičarima slovio je kao nasljednik Matoša i Šenoe, što nije začuđavajuće ako uzmemo u obzir da nijedno pero nije pisalo o Zagrebu kao što je on.

Svojim knjigama približio je zagrebačku dušu svakom čitatelju pa je tako mnoge natjerao da se zaljube u Zagreb i njegovu kajkavštinu.

Milčec je bio dobri duh Zagreba, o čemu svjedoči njegova borba za Zagorku i Šenou koja je rezultirala postavljanjem njihovih spomenika na zagrebačke ulice, a borio se Milčec i za spomenik bana Jelačića.

Zvižduk s Bukovca, Posljednji zvižduk, Priča o novinama i Tajna krvavog nosa, samo su neka od Milčecovih djela uz koje su odrastale generacije Zagrepčana.

Književnik, kolumnist i novinar, a povrh svega pravi zagrebački fakin, darovao nam je i malo šarmantno mjesto, po mjeri svakog Zagrepčanca. Njegov kafić Kava & Knjiga u Jurišićevoj nastavlja pričati priče koje nam Milčec nije stigao ispričati.


Komentari