Sjećanje na sportskog Mozarta: Prije 26 godina poginuo Dražen Petrović

Na današnji dan prije 26 godine u prometnoj nesreći na autocesti pokraj njemačkoga grada Ingolstadta poginuo je Dražen Petrović, hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena, piše HRT.

Imao je uspješnu karijeru, bio je uzor svima. Možemo reći da je bio sportski Mozart, ali, nažalost preminuo je u 29. godini života u naponu igračke karijere.

POSLJEDNJA ODIGRANA UTAKMICA

Posljednji put je izašao na teren 1993. godine, u kvalifikacijama za EP u Wroclavu.  Hrvatska reprezentacija iz Poljske se vraćala zrakoplovom, no Dražen je na put krenuo automobilom s djevojkom koja je bila za upravljačem. Nažalost, bila je to njegova posljednja vožnja.

ŽIVIO JE KOŠARKU


Istina je, Dražen je bio jedan od onih koji se rađaju jednom u stotinu godina. Oduševljavao je svojim igrama, ali i odnosom prema sportu. Jednostavan, pomalo samozatajan i skroman za popularnost kakvu je uživao. Živio je za košarku i za sport. Bio je i ostao istinska legenda, nadahnuće generacijama i simbol hrvatskoga sporta, piše HRT.

DRAŽENOVI POČETCI

Svoja prva zakucavanja na košarkaškom terenu, Dražen je imao na Baldekinu u Šibeniku, kada mu je bilo svega 13 godina.

Dvije godine poslije, ostvaruju mu se snovi. Zoran Slavnić ga je gurnuo u prvu momčad. Tada je imao 15 godina.

Nastup za reprezentaciju na Olimpijskim igrama 1984., kada je tadašnja Jugoslavija osvojila broncu, značio je i kraj njegove šibenske karijere. Iste godine seli se u redove Cibone i s Vukovima osvaja dva naslova europskog prvaka. Nakon četiri zagrebačke godine seli se u Real Madrid, u čijem dresu je već u prvoj sezoni osvojio naslov španjolskog prvaka, španjolski kup i titulu u Kupu pobjednika kupova. U finalnom susretu protiv Snaidera Caserte postigao je čak 62 koša.

NAJVEĆI USPJEH HRVATSKE KOŠARKE

Nakon igranja u Europi, Dražen odlazi preko oceana u NBA ligu, u redove Portlanda. Međutim, tamo je uglavnom grijao klupu dvije sezone.

Svoj talent pokazao je u dresu New Jersey Netsa, a kasnije je najbolje trenutke u karijeri ostvario u Netsima, gdje je bio jedan od vodećih šutera NBA lige.

Izdržao je dvije sezone, a zatim je otišao u New Jersey Netse gdje je pokazao svu raskoš svog talenta. U dresu Netsa profilirao se u jednog od vodećih šutera NBA lige.

Uslijedio je i najveći uspjeh hrvatske košarke – srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni i nezaboravni finale protiv jedinog pravog ‘Dream teama’. Draženov američki uzlet i divljenje samih Amerikanaca njegovom igrom prekinula je prometna nesreća.

Dražen je dobio svoj Dom košarke i muzej u Zagrebu, a veliko priznanje stiglo je i iz NBA kada je uvršten u Kuću slavnih. Njegov dres s brojem 3 umirovljen je u dvorani Netsa.

Hrvatski Olimpijski Odbor je 1995. poklonio je Olimpijskom muzeju u Lausannei spomenik Draženu Petroviću. Rad kipara Vaska Lipovca postavljen je u parku ispred Olimpijskog muzeja.

Nagradu koja nosi njegovo ime HOO je ustanovio 2006., a namijenjena je mladim sportašima, sportašicama te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj.

Komentari

loading...