SJEĆANJE NA ANAMARIJU Mozartov Rekvijem za jedinu žrtvu zagrebačkog potresa: ‘Sjaj jutra pobijedit će noćnu tminu’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Kobne nedjelje 22. ožujka 2020. godine Zagreb je probudio snažan potres magnitude 5.5 prema Richterovoj ljestivici. Potres koji je ranio grad uzeo je samo jednu žrtvu 15-godišnju Anamariju Carević iz Đorđićeve ulice.
Foto: Ana Korenić
Nažalost, idućeg dana preminula je u bolnici od teških ozljeda koje je zadobila uslijed pada urušavanja dimnjaka.
Foto: Zaklada Anamarija Carević
Anamarija je bila marljiva učenica prvog razreda nadbiskupske klasične gimnazije, a kao osnovnoškolka naučila je i znakovni jezik kako bi se mogla sporazumijevati s vršnjacima koji ga koriste. To je i pokazala u spotu grupe Ljetno kino – Ruke.
“Kod nje se posebno osjetila ona nutarnja kršćanska radost i optimizam koji je prenosila na sve druge. Znate, imala je i iznimno izraženu empatiju za druge. Bila je članica humanitarne grupe s djecom s posebnim potrebama i naučila znakovni jezik kako bi što kvalitetnije s njima mogla komunicirati”, prisjetio se župnik Ivan Matić za 24 sata. 
Foto: Zaklada Anamarija Carević
Anamarija Carević svirala je u zboru, pohađala je vjeronauk i vrijeme provodila u župi Presvetog Srca Isusovog odnosno popularnoj Palmi, u Palmotićevoj ulici. Baš kao i mnoge građevine u središtu grada, Palma je pretrpjela strašna oštećenja.
„Ona je, zajedno sa svojom obitelji bila vrlo aktivna župljanka, a Bazilika je bila na neki način njezin drugi dom i vjersko utočište. Kako bi njezino djelovanje othrvali zaboravu, na godišnjicu njezine smrti, predstavljamo Zakladu koja nosi njezino ime i putem koje ćemo skupljati donacije za obnovu Bazilike Srca Isusova, i za izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“, rekao je fra Ivan Matić na otvaranju Zaklade.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Anamariji u čast prošle godine, na prvu godišnjicu potresa, osnovana je Zaklada Anamarija Carević. Ove godine, organiziraju donatorski koncert koji će okupiti glazbenike koji su povezani s Bazilikom Srca Isusova da zajedno izvedu Mozartovo remek-djelo.
Foto: Facebook
Akademski zbor Bazilike Srca Isusova PALMA redovito pjeva na misnim slavljima u Bazilici, a za ovu prigodu pozvao je i nekadašnje članove da se pridruže zboru i Orkestru Bazilike Srca Isusova.
Foto: Zaklada Anamarija Carević
Kao solisti nastupit će Daria Auguštan, Emilia Rukavina, Domagoj Dorotić te Luciano Batinić, a izvedbom će ravnati nekadašnji dugogodišnji voditelj Zbora, dirigent Robert Homen.
Ovo Mozartovo zadnje i nedovršeno djelo podsjetit će nas na krhkost i nestalnost trenutka kojega se svi dobro sjećamo iako su prošle dvije godine: naše neizvjesnosti i straha za vlastiti život te tužne činjenice da ga je naša nikad prežaljena djevojka Anamarija Carević uistinu i izgubila.
Foto: Zagreb.info
„Sjaj jutra pobijedit će noćnu tminu…“, govore da je izrekao Mozart pred sam kraj života, skladajući upravo grandiozan Requiem.
U sjećanje na Anamariju zagrebački glazbenici uz vašu pomoć prikupljaju donacije za obnovu bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Dođite i podržite ovu plemenitu nakanu uz jedno od najvećih djela svjetske glazbene umjetnosti.
Ulaznice za koncert dostupne su na blagajnama Lisinskog te online ovdje. Cijena ulaznice iznosi 120 kn, a učenici, studenti, umirovljenici i osobe u invalidskim kolicima ostvaruju popust pri kupnji.


Komentari