Sjajna imena dolaze u Zagreb: Rasplašite se na sceni Amadeo uz telentirane domaće glazbenike

Amadeo

SARA RENAR je nagrađivana zagrebačka kantautorica i pripada skupini najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Iza sebe ima četiri diskografska izdanja. Album “Djeca” je 2014. godine nominiran za nagradu Porin za najbolji debitantski album, dok je 2015. za EP “Jesen” Sara nominirana u dvije kategorije (najbolja ženska vokalna izvedba, najbolji alternativni album), a Porin je osvojila u kategoriji vokalne izvedbe. “Tišina” iz 2016. je za istu nagradu nominirana za album godine i najbolji alternativni album, a isti album je zaslužio nominaciju za IMPALA europski album godine. Posljednji live album “Gdje povlačiš crtu” odjeknuo je u svim medijima, a prema svim kritikama je revolucionarni i svjetski materijal koji zaslužuje posebnu pažnju. U posljednje četiri godine Sara je zabilježila oko 300 koncertnih nastupa diljem Europe i regije. Osim vlastite autorske glazbe, surađivala je sa kazalištem (Montažstroj, SKRO, česta je suradnica književnih manifestacija “Goranovo proljeće”, “Tko Čita?”, “Sjećanje na Tina” i “Doručak kod Krleže”  te  je dio pilot projekta Europske Unije za potporu mladih glazbenika”European Music Incubator”.

IVANA PICEK Pi je electro-fairy-freaky-pop projekt iza kojeg stoji Ivana Picek, koja je 2017. sama snimila i izdala na sve strane hvaljen album ‘Časna lubanjska’, koji je uvrštavan na liste najboljih albuma iste godine u lokalnim i stranim medijima. Kritika ju hvali na sve strane, a Pi, prije nego je postala Pi, nastupala je kao Ivana Picek, te je izdala dva albuma koji su oduševili pratitelje domaće kantautorske scene. Postupno se počela preobražavati u analogno-elektroničku vilu, a kažu ljudi da je Pi vani, bila bi velika zvijezda.

Lucija Čustić Luce – uz pisanje svojih autorskih pjesama, ozbiljnije bavljenje muzikom počelo je s pjevanjem back vokala prijateljici i kantautorici Ireni Žilić. Paralelno uz pjevanje s njom, kreće i moja solo karijera s izlaskom prvog singla “Možda mi” u svibnju 2014.  Iste godine gostujem na Runjićevim večerima u splitskom HNK te na tradicionalnom koncertu u čast Karlu Metikošu kao jedna od gošći velikoj i jedinstvenoj Josipi Lisac. U jesen 2015. izlazi moj prvi EP “U bojama”, a nedugo zatim održavam svoj prvi samostalni koncert u Tvornici Kulture u Zagrebu. Pored mnogih drugih koncerata, 2016.godine dobivam ponovo divnu čast biti gošća Josipi na koncertu na Kastvu te par mjeseci kasnije na RetrOpatija festivalu gdje sam imala čast pjevati njezinu antologijsku “O jednoj mladosti”. 2016. godine sam nominirana za MTV Best Adria Act. U siječnju 2017. dobivam nagradu za Kantautoricu godine 2016.e u Music Pubu Zlatka Turkalja. Iste godine objavljujem i singl “Bar još tren” koji osvaja prvo mjesto na top listi MTV Domaćica , te na jesen singl “Otkucaji”. U 2018.godini sa singlovima “Još i sad”, “Početak” i “Proći će” najavljujem svoj album prvijenac ” Susret” koji izlazi u listopadu 2018.godine te ga koncertno promoviram u Velikom Pogonu Tvornice Kulture na svom velikom samostalnom koncertu.

Nina Romić jedna je od najcjenjenijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije, i višegodišnja umjetnička voditeljica programa “Začarana Močvara” u Klubu Močvara koji promovira kantautorsku scenu u regiji. Nakon vrlo uspješnog debitantskog ostvarenja “Daljine” 2010., drugim albumom “Ptice” (Aquarius Records) osvojila je kritiku diljem Hrvatske i regije te zasjela na većinu top-lista glazbenih ostvarenja za 2012. Uslijedili su hvaljeni i među kritičarima izvrsno prihvaćeni albumi “Stablo” 2014., koji je osvojio prestižnu nominaciju “IMPALA” za najbolji europski album, te doživio svoje vinilno izdanje i “Sloboda” 2018. godine.  “Sloboda” je po mnogočemu drukčija od prethodnika – Nina je u taj album pretočila svoje veliko putovanje do osobne slobode i dokazala da je apsolutno slobodna u svakom žanru u kojem se poželi naći.  Nina nastupa s Fredom Lanzom na klavijaturama, Jelenom Galić na basu i Krešimirom Oreškim na bubnjevima

Aklea Neon, osječka kantautorica i putujuća glazbenica, svoje afro-soul ethno-beats harmonije kanalizira cijelim tijelom – nogom na pedal looperu, rukom na gitari i MIDI controlleru s glasom koji rezonira do tjemena. Magnetske prisutnosti – nastup joj prolaze u bljesku, a ostaju u kukovima još danima. Aklein debitantski singl «Da mi je» – snimljen u Londonu, nastao u Hrvatskoj s kadrovima putovanja brazilskom obalom na motoru – pjesma je koja ima noge… kotače i krila. Drugi singl “Pola puta” početkom mjeseca objavljen je na Femme Nouvelle kompilaciji glas uz glas s najutjecajnijim kantautoricama u Hrvatskoj. Aklea je i autorica YouTube NeonOn sessiona, u slobodno vrijeme žena gazela. Svoju #vibratehigher setlistu već je ispjevala u Osijeku, Zagrebu, Karlovcu, Puli, Komiži, Rijeci, Beogradu… uvijek spakirana i spremna da krene dalje, širi krugove, takne i potakne.

Barbara Munjas- Nakon djelovanja u Gustafima, potom u Barbarima, Barbara Munjas počinje nastupati pod svojim imenom u sklopu „Calligraphy“ projekta u kojem uz Alena Bernobića, Marka Kalčića i Gorana Salvija predstavlja novi glazbeni materijal. Riječ je o ponešto drukčijem glazbenom izričaju od onog koji je bio prisutan u Barbarima, pa tako ovdje možemo uz bubanj, bas i gitaru čuti klavijature te razne samplove i loopove. Osim glazbe promjena dolazi i u vidu tekstova koje Munjas počinje pisati na engleskom jeziku. Tekstovi pjesama se fokusiraju na odnose svake vrste, život, smrt, strahove, ego… Glazba koja se sada stvara ima više mantričnih aspekata te poigravanja raznim žanrovskim utjecajima, no i dalje su tu „catchy“ melodije. Iz tog se razloga ovaj materijal malo teže svrstava u određenu glazbenu nišu, no može se reći da bend plovi alternativnim vodama. Prvi singl koji je ugledao svijetlo dana bio je „Men“ koji se stilski može svrstati negdje između art-popa i indie-rocka uz prisustvo elektro zvuka, a nedavno je objavljen i drugi singl „Right Place & Right Time“ u kojem žanrovski dominira synth-pop zvuk osamdesetih. Materijal je prosviran diljem regije u raznim varijantama, solo, duo, bend… a krajem 2018. Barbara je imala priliku zajedno s Alenom Bernobićem materijal predstaviti u Berlinu, a kroz 2019. su godinu predstavili svoju glazbu u Italiji i Austriji. Izlazak albuma je planiran za kraj 2019. godine, a trenutno je u fazi snimanja. Ovom prigodom uživat ćete u duo varijanti u kojoj glazbu predstavljaju Barbara Munjas i Alen Bernobić.


Komentari