‘SJAJIM U MRAKU’: Sigurnost biciklista na prvom je mjestu

Pixabay

Danas u Varaždinu i Zagrebu započinje jednotjedna mini-kampanja “Sjajim u mraku” .

Cilj je ukazati na obavezu korištenja svjetla na biciklima i time povećati sigurnost biciklista, ali i ostalih sudionika u prometu. Kampanju organiziraju udruge “Sindikat biciklista” i “Varaždinski biciklisti”, uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova RH, u sklopu zajedničkog projekta “Sjajim u mraku”.

“Na žalost, još uvijek ima puno građana koji vozeći bicikl ne koriste svjetla, a izgovora ima raznih, od oslanjanja na uličnu rasvjetu do ukradenih lampica s bicikla. Propisno osvijetljen bicikl utječe na povećanje vidljivosti i sigurnosti samih biciklista i biciklistica.” kažu iz “Sindikata biciklista”.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Osim zakoniski obaveznog prednjeg bijelog i stražnjeg crvenog svjetla na biciklu te katadioptera, odnosno tzv. mačjih oči na kotačima i pedalama, preporučljivo je koristiti i reflektirajuću odjeću poput prsluka ili trakice za nogavicu.[/box]

U srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu, također u sklopu projekta “Sjajim u mraku”, učenici će izraditi zanimljivu i dizajnerski inovativnu reflektirajuću odjeću koja će biti dostupna po završetku projekta. Od 7. do 13. studenog, dok traje ova kampanja, razni biciklistički i sportski dućani u Zagrebu i Varaždinu nude lampice za bicikle po povoljnijim cijenama, a sve informacije možete pročitati na web stranici www.sindikatbiciklista.hr ili na Facebook eventu kampanje.

TRICIKL ZA VEĆU MOBILNOST STARIJIH GRAĐANA

A za one naše starije građane, “Sindikat biciklista“ ovaj tjedan započinje s nizom radionica u zagrebačkim gerontološkim centrima, kako bi se promoviralo korištenje bicikla i tricikla među starijom populacijom.

image00

Iz udruge objašnjavaju: “Cilj projekta “Tricikl za starije i teško pokretne osobe” je unaprijediti kvalitetu starijih osoba u odnosu na njihovu mobilnost te potaknuti tjelesnu aktivnost, a financiran je uz pomoć Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Na radionicama ćemo proći sve prednosti vožnje bicikla i tricikla u gradu, podsjetit ćemo se prometnih pravila i znakova, dotaknut ćemo sigurnost i kulturu u prometu i iskušat ćemo kako je voziti tricikl!

Radionice su besplatne i otvorene za sve!” Prva radionica održat će se u utorak 8. studenog u prostorijama udruge “Zajednički put”, Hrgovići 93, od 13-15h, a u zagrebačkim gerontološkim centrima će tek uslijediti tokom studenog i prosinca pa se preporučuje korisnicima da provjere kod svojih voditelja i socijalnih radnika u samim centrima i na www.sindikatbiciklista.hr.


Komentari