Situacija u Gradu postaje ozbiljna: Je li Zagreb zaista pred bankrotom?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako oporba u zagrebačkoj Gradskoj Skupštini već mjesecima, a naročito nakon razornog potresa, upozorava da se Grad nalazi na rubu bankrota i da im nije jasno kako će financirati obnovi Zagreba, znakovi o tome koliko je situacija ozbiljna pokazuju se sada kada na ogroman proračunski minus ukazuje i Bandićev donedavni partner – HDZ.

I oporba i HDZ su uoči ponovo su, uoči sjednice Gradske skupštine na kojoj će se raspravljati o više od 80 prijedloga među kojima je najvažniji onaj o izvršenju proračuna za prošlu godinu, upozorili na tešku financijsku situaciju u kojoj se nalazi zagreb, piše Radio Sljeme. Ovoga je puta i HDZ doveo u pitanje financiranje obnove od strane Grada.

“Akumulirani manjak u proračunu Zagreba veći je od milijardu i 300 milijuna kuna. Da bi se mogla financirati obnova, mi moramo napraviti ove stvari koje smo rekli: ozbiljna kontrola rashoda. Prihodi kontinuirano rastu. Oni su u prošloj godini rasli za 450 milijuna kuna, ali grad Zagreb jednostavno troši puno više nego što uprihodi. Prema tome, to je praksa koja se mora prekinuti. Da bi mogli uspješno financirati obnovu, jednostavno moramo napraviti taj zaokret”, upozorio je HDZ-ovac Davor Filipović.

Naravno, zamjenica gradonačelnika, Olivera Majić, izjavila je kako je bankrot Zagreba promašena tema , te da Grad funkcionira stoga ona nema namjeru da odgovara na pitanja o bankrotu.

“Gradonačelnik Milan Bandić gradski proračun doživljava kao svoj osobni interes. Ono što je njemu interes to se realizira, što je interes građana grada Zagreba se ne realizira. Proračun je i dalje telefonski imenik. To znači da trpi sve brojke pa onda uđemo u jedno preraspodjelu pa u drugu pa u treću”, izjavila je predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš.

Ove je događaje ususret sjednice gradske Skupštine koja će se održati u četvrtak komentirala i Rada Borić.

“Treba pogledati što se ušuška u neke prijedloge na dnevnom redu. Tako se među rekordnim brojem prijedloga našao i onaj o gradskom zaduživanju od 350 milijuna kuna – U zaduživanju stoji: “Za kapitalne objekte i za nerazvrstane ceste”. Ako pitate ljude u gradu onda će Vam svi reći što znači to kada se zadužuje za nerazvrstane ceste. Na svakoj sjednici jedno zaduživanje koje se nekako ušuška”, upozorila je.


Komentari