SITUACIJA NIJE DOBRA: U KB Dubrava umrlo je osam bolesnika, otvorili i novi odjel

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dr. Nevenka Piskač-Živković, voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava, jutros je govorila o situaciji s koronavirusom. U HTV-ovoj emisiji Studio 4 rekla je kako je u toj zagrebačkoj bolnici tijekom protekla 24sata preminulo osam bolesnika te da su danas prisiljeni otvoriti novi odjel.

“Broj bolesnika nam se povećava. Na Veliki petak otvorili smo novi odjel i sada imam informaciju da smo zbog svakodnevnog prijema više od 30 bolesnika dnevno prisiljeni ponovno danas, na Uskrsni ponedjeljak, otvoriti novi odjel”, rekla je Piskač-Živković. Dodala je kako je na tom novom odjelu pet bolesnika i da situacija nije dobra. Moraju promišljati kako će već u srijedu ponovno otvoriti novi odjel.

“Govorimo o odjelima, ne o intenzivnoj”, napomenula je Piskač-Živković, dodavši da su u petak otvorili još jednu intenzivnu te da ih je u Dubravi ukupno četiri, a danas ujutro je 45 bolesnika na respiratoru. Navela je kako je tijekom protekla 24 sata u BK Dubrava preminulo osam bolesnika.

Piskač-Živković rekla je kako ih iznimno brine što je  otprilike 40 posto novoprimljenih bolesnika u dobi između 40 i 65 godina. Navela je i kako se novi soj virusa ponaša drugačije te da je klinički tijek bolesti drugačiji kod određenog broja bolesnika, kod kojih se stanje pogoršava.

Govori kako im je post-covd odjel premašio tisuću bolesnika.

“Dominiraju respiratorne tegobe, što smo i očekivali. Međutim, tako velik broj bolesnika sa simptomima, ja bih to već skoro nazvala paletom simptoma, od neuroloških, psihičkih, dermatoloških, kardiološke i pulmološke da ne spominjem. I o njima zaista treba skrbiti, njih je sve više”, rekla je. Apelirala je na stanovništvo da se procijepi, jer je to jedino dugoročan aktivan način borbe s virusom.

Komentari