SITUACIJA JE TEŠKA! Ravnatelj Vinogradske: ‘Arena Zagreb zasad se ipak ne otvara, prioritet nam je KB Dubrava’

Foto: Pixsell

Iako se već danima spominje potencionalno otvaranje stacionara u Areni Zagreb, do toga, čini se, ipak neće doći. Naime, situacija u KB Dubrava je alarmantna te bolnice svo raspoloživo osoblje šalju tamo.

“Prioritet nam je povećavanje kapaciteta u Dubravi jer je tamo teška situacija. Sve ljude šaljemo u KB Dubrava. Imali smo danas sastanak, idući nam je u četvrtak. Zasad je odlučeno da ne otvaramo Arenu, iako ona može biti otvorena u roku od 24 sata. No Arena je za pacijente koji nisu izrazito ovisni o respiratoru ni o visokom protoku kisika, već za blaže forme bolesti i one koji se još nemaju gdje smjestiti, nakon završetka teškog stanja”, započeo je za Index ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice dr. Mario Zovak, pod čijom je ingerencijom stacionar Arena.

“Međutim, Zarazna i Dubrava su sad pune pacijenata u teškom stanju. Mi smo već poslali 32 liječnika. U četvrtak Vinogradska otvara još jedan respiratorni odjel u Dubravi, gdje šaljemo četiri liječnika internista i odgovarajući broj sestara. U isto vrijeme i Rebro će isti takav odjel otvoriti u Dubravi”, rekao je Zovak.

Tijekom drugog vala su redovito slali svoje medicinsko osoblje u Dubravu, no u veljači i ožujku, s obzirom na to da se situacija poboljšala, povukli su natrag svoje zaposlenike, da bi prije dva tjedna ponovno krenuli slati pomoć kolegama.

Biserka Režek, glavna sestra KBC-a Sestre milosrdnice, za Index je pak istaknula da su u Dubravu poslali već 41 intenzivističku sestru.

“To su sestre koje su educirane za skrb o najtežim bolesnicima koji su na respiratoru. Da biste bili intenzivistička sestra, morate proći edukaciju od minimalno dvije godine na intenzivnoj njezi. Takvih sestara nema puno u KBC-ovima. Zato se razlikuje intenzivistička od odjelne sestre, puno je manje intenzivističkih. Sad ćemo još vidjeti koliko ćemo ih još slati u Dubravu, sve ovisi o tome koliko ćemo tamo imati kreveta”, rekla je Režek.

Oglasio se i Milivoj Novak, pomoćnik razvatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb, koji je rekao da su poslali već 40 svojih zdravstvenih djelatnika u Dubravu te da, uz to, imaju još i svoj covid-odjel. “Rebro već ima odjel u Dubravi, a otvarat ćemo ih još”, istaknuo je.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nadalje, ravnatelj KB Dubrava dr. Ivica Lukšić potvrdio je da im pomoć stiže iz svih zagrebačkih bolnica.

“Pomoć nam stiže iz svih zagrebačkih bolnica, svatko šalje u skladu sa svojim mogućnostima. Ovaj tjedan nam stižu liječnici, sestre i tehničari iz Vinogradske, Rebra, Merkura i sa Svetog Duha. Situacija je teška, tako da otvaramo još dva bolnička odjela i još jednu intenzivnu, koju otvaraju Sveti Duh, Merkur i Klaićeva zajedno”, kaže pa dodaje:

“Nije dobra situacija. Imamo mlađe ljude s 40 i 50 godina koji imaju zaista teške kliničke slike, a sitne komorbiditete. No postoji i jedna sretna okolnost, a to je da imamo manje starijih pacijenata, jer su se procijepili. Da nije bilo procjepljivanje te populacije, sad bismo imali daleko više umrlih”, rekao im je dr. Lukšić koji je dodao i kako je novi soj virusa puno zarazniji i teži te da bi bilo puno više umrlih da je riječ o starijim pacijentima.

“Promijenila se dinamika virusa. Kliničke slike se puno brže pogoršavaju i pacijentima puno češće trebaju respiratori. Sreća je da se mlađi ipak u većem broju oporave, da su stariji, umirali bi. Ključna stvar je u cijepljenju. Trebalo bismo što prije cijepiti ljude”, zaključuje dr. Lukšić.

Komentari