SINDIKATI ZABRINUTI Marić poručio: ‘Nemamo osigurana sredstva za povišice javnih i državnih službenika’

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

“Nemamo osigurana sredstva ni za povećanja od četiri posto za plaće javnih i državnih službenika, rekao je ministar financija Zdravko Marić (44) u intervjuu za Dnevnik Nove TV. Teško stanje državnih financija brine sindikalne čelnike.

“Vlada Republike Hrvatske mora poštivati sve što je potpisala. Ukoliko to ne bude poštivala, slijede tužbe, a i na sigurnosti se ne smije štedjeti”, rekao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Ministar Marić za povišice od četiri posto mora godišnje naći milijardu i 200 milijuna kuna. Ministri su na mukama zbog koronakrize, dugova veledrogerijama i sve veće državne potrošnje.

No Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, tvrdi kako će djelatnici javnog sektora dobiti povišice.

“Povišice će biti jer smo povišicu dogovorili u pregovorima sa sindikatima državnih i javnih službi. Pronaći ćemo novce kako bismo izbjegli nove tužbe i kako ne bismo opteretili neke druge vlade koje će doći iza nas. Rebalans će biti u drugom dijelu godine i do tada sigurno imamo dovoljno sredstava i kroz rebalans ćemo osigurati ostatak sredstava”, objasnio je.

Proračun opterećuju i tužbe zaposlenih u javnim i državnim sektorima. Vlada je prije pet godina trebala povećati osnovisu za plaće, ali to nije učinila.

“Nekim zaposlenicima već su isplaćeni ti iznosi, neke škole odugovlače, čekaju zadnji trenutak, ali u praksi to ovisi od škole do škole. No, presude su ujednačene i sve su za sada u korist zaposlenika”, rekla je Ana Tuškan, glavna tajnica SHU-a. Tvrdi kako se učiteljima cijelo vrijeme ponavlja ista situacija.

Osim toga, sve se više sudskih presuda i u korist liječnika zbog neplaćenih prekovremenih sati.

Komentari