Sindikat biciklista proziva Grad zbog licemjerne odluke: ‘Prvo osigurajte infrastrukturu’

Sindikat biciklista upozorio je na potez Grada Zagreba, vezano na izmjenu Odluke o komunalnom redu kojom će gradske službe uklanjati “nepropisno parkirane” bicikle.

Tvrde kako se radi o nasilnom oduzimanju bicikala i naplaćivanju kazne vlasnicima dok nije osigurana infrastruktura za parkiranje. “Ponovno svjedočimo prebacivanju odgovornosti za nered na krajnje korisnike – građane na biciklu umjesto na one koji su ga stvorili, jednako kao u slučaju kažnjavanja biciklista za prometovanje na nepropisnoj infrastrukturi, zbog čega je krajem listopada prosvjedovalo više stotina građana”, stoji u priopćenju.

“Naravno, događa se da bicikli vezani za stup znaka strše i ograničavaju prohodnost ionako preuske površine za kretanje pješaka i biciklista. Pitanje je s kolikim žarom i kakvim namjerama će se provoditi uklanjanje bicikala. Hoće li rezati lokote i micati bicikle koji zaista smetaju ili će uklanjati bicikle vezane za ogradu bivšeg javnog WC-a na Trgu bana Jelačića ili ogradama uz koje nikome ne smetaju, a koriste se u nedostatku parkirališnih mjesta. Provođenje ovakve mjere nad biciklima koji ne smetaju nikome dok istodobno imamo čitave ulice na kojima su nogostupi zakrčeni automobilima bilo bi zaista licemjerno”, nastavljaju.

Smatraju da je prije uvođenja predloženih mjera potrebno ispuniti zahtjeve iz važećeg Pravilnika o kapacitetima biciklističkog parkinga s obzirom na namjenu zgrada, broj i vrstu parkirališta za bicikle jer trenutačni broj lokacija (161) s postavljenim stalcima (904) ne ispunjava ni manji dio potreba stanovništva koje koristi bicikl. Iz Sindikata biciklista objašnjavaju da dio postavljenih stalaka na javim površinama čine tzv. spirale koje ne ispunjavaju uvjete Pravilnika koji propisuje da “naprave za parkiranje trebaju biti pričvršćene za tlo ili objekt u kojem se nalaze te omogućiti sigurno i pristupačno vezivanje bicikla za okvir bicikla” (članak 59).


Zagrebu nedostaju parkirališta za bicikle, ali umjesto izgradnje infrastrukture Grad kani kažnjavati vlasnike

Objašnjava se kako je prijedlog Odluke za izravnu posljedicu ima oštećivanje bicikala s dodatnom opremom (rezanje lokota!) prilikom uklanjanja s javnih površina te, zbog nemogućnosti utvrđivanja povezanosti vlasnika i bicikla, odnosno vlasništva, otvara brojne prilike zloupotrebe i neovlaštenog preuzimanja bicikala iz prostora za pohranu bicikala te je kao takav neprihvatljiv.

Sindikat biciklista poziva građane i građanke da do 8.12. sudjeluju u javnom savjetovanju koje je raspisao Grad Zagreb, a sve upute možete pronaći na njihovoj web stranici. Naglašavaju kako je zanimljivo da javno savjetovanje traje do ove nedjelje, a već se u ponedjeljak 9.12. održava sjednica Gradske Skupštine na kojoj će se o izmjeni Odluke odlučivati te se neće stići razmotiriti i usvojiti prijedloge iz javnog savjetovanja. Zelena akcija u ponedjeljak, u 8:15 ispred Gradske skupštine prosvjeduje protiv drugih izmjena ove Odluke te će se i Sindikat biciklista okupiti kako bi iskazali nezadovoljstvo ovim načinom postupanja gradske vlasti.

Komentari

loading...