Šikić: ‘Zagreb nije žarište, ali obiteljska okupljanja su problem. Situacija nije dramatična po nikakvim parametrima’

“Ne može jedan velegrad biti žarište. Žarišta su obiteljska okupljanja, poslovni kontakti, gdje je došlo do većih grupiranja”, objasnila je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ-a “Andrija Štampar”. Istaknula je i kako mladi ne šire virus namjerno, iako se otkrila pojava zaraze na pojedinim zabavama.

“Možda je uzrok tome što oni imaju nikakve ili blage simptome koji su vrlo kratkotrajni, no bilježimo sve više i osobe do 40 i 50 godina, što znači da ti mladi zaraze roditelje”, kazala je i ponovno apelirala da drže distancu ako se okupljaju na otvorenom.

Potom je komentirala to što je, kako je sama rekla, u Zagrebu “lokalna transmisija značajna”.

Situacija nije dramatična po nikakvim parametrima, Zagreb je šesta županija u zemlji po broju incidencija sa 14 na 100.000 stanovnika.

Govora je bilo i o okupljanjima na otvorenom.

“Ne donosi Grad dozvole. Na snazi su preporuke Nacionalnog stožera o okupljanju na otvorenom prostoru, koji se onda, ako je to ispod određenog broja, ne mora prijaviti policiji. Ali tu su i mjere držanja distance, stvar je poštivanja mjera”, odgovorila je.

Zaključuje da sve zemlje u svijetu bilježe velike brojeve, pa tako niti grad Zagreb niti Hrvatska nisu izuzetak, piše N1.


Komentari