Sijamske blizanke razdvojene u svibnju dobro se oporavljaju

KBC Rebro

Valentina i Kristina, djevojčice rođene 16. siječnja kao sijamske blizanske uspješno se oporavljaju na intenzivnoj njezi KBC-a Zagreb nakon 14-satne operacije razdvajanja sredinom svibnja. Mama Marija je s njima svaki dan, mazi ih, pazi i brine o njima, piše 24sata.

Gotovo je rastrgana između posjeta zagrebačkom KBC-u Zagreb i Bušetine, naselja na virovitičkom području gdje sa suprugom Petrom (26) uređuje novi dom za svoju šesteročlanu obitelj.

“Stižem oko 11, a odlazim oko 15 sati i tako stalno. Curice se super oporavljaju, dobro su i odlično napreduju”, ističe ponosna mama.

U malenom inkubatoru na kojem je crtež Pepeljuge leži Valentina, a desno od nje, u inkubatoru na kojem je nacrtana Trnoružica, leži njena sestra. Dok radoznalo pogledavaju uokolo, uistinu izgledaju poput pravih princeza.

“Gotovo je za ne povjerovati da se tako krasno razvijaju. Obje imaju pet kila i oko 57 centimetara, a kad su tek rođene, zajedno su bile velike kao jedna sad. Sad im najviše treba hrana, pažnja i nošenje na rukama, to baš vole. Zapravo, kad razmislim, stvarno su razmažene, mora ih se neprestano nositi. Stalno guguću, traže nas pogledom, smiju se”, rekla je Marija za 24sata.

Priznaje da joj je najteži dan u cijeloj ovoj priči bio dan porođaja. Naime, ona je ostala u jednoj bolnici, dok su njene bebice premjestili u KBC Zagreb.

“U tjedan dana bih ih vidjela samo kada bi ih suprug slikao i došao mi pokazati sliku. Kad su me pustili doma iz bolnice i kad sam ih konačno mogla doći vidjeti uživo, to mi je bio najemotivniji, najljepši, ali i najteži trenutak”.

Težak je bio i dan operacije, koja je trajala 14 sati, što je bilo predugo da bi Marija, samo mjesec i pol nakon porođaja cijelo vrijeme sjedila u bolnici.

Blizanke su bile spojene donjim dijelom prsnoga koša, ali zajednički su im bili jetra i crijeva. Marija i suprug svakih su sat vremena zvali bolnicu, a kad su im liječnici javili da je operacija pri kraju, odmah su sjeli u auto i došli u Zagreb. Mariji je bilo čudno svoje bebe prvi put vidjeti razdvojene.

Mjesec i pol prije toga svaki ih je dan gledala spojene, a onda su odjednom bile svaka za sebe, svaka u svom inkubatoru.

“Sad je malo lakše. Puno sam smirenija i jako, jako sretna”, rekla je Marija za 24sata.

Iako djevojčice odlično napreduju i super se oporavljaju nakon operacije, još se ne zna dokad će ostati u bolnici.

“Idemo dan po dan. Realno ne znamo ni što će sutra biti, a kamoli za mjesec ili dva. Ne bojim se više ničega, smirena sam i idemo polako”, kaže Marija. Svim ženama koje se možda nađu u situaciji sličnoj njenoj poručuje da uvijek slušaju sebe.

Inače, cijela obitelj posvetila se uređenju kuće u Bušetini, u koju uskoro stiže novoproširena obitelj. Oko kuće pomažu djedovi Ivan i Zdravko te stric Vlado. Obitelji su u pomoć priskočili i općina, načelnik, gradonačelnik i ostali. Dok se kuća dovršava, mama Marija je s blizankama u bolnici.


Komentari