‘SIGURNO SU PRIDONIJELE IZJAVE GRMOJE I PETROVA’ Organizator Pridea o incidentima u subotu: ‘Ovo su zločini iz mržnje’

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

U subotu se održala 20. Povorka ponosa. Iako je sve počelo u veselom tonu, okupljanje nije prošlo bez incidenata. Od pljuvanja, neprimjerenih poruka, paljenja zastava, pa sve do udaranja, sudionici Pridea pretrpjeli su neviđeni kaos.

Pet osoba je privedeno, a za nekim počiniteljima se i dalje traga. O nemilim događajima oglasio se i Franko Dota, jedan od organizatora zagrebačkog Pridea.

“Niz serija – fizičkih i homofobnih napada u Zagrebu, prvi je puta da imamo provalu nasilja nakon Pridea od 2011. Tomu su sigurno pridonijele recentne izjave zastupnika Mosta Nikole Grmoje i Bože Petrova. Od policije očekujemo da provede temeljitu istragu i da sve događaje tretira kao zločin iz mržnje na temelju seksualne orijentacije, a ne kao prekršaje javnog reda i mira, jer to nisu”, izjavio je za HRT Dota.

Muškarac pljunuo u lice dvjema ženama

Podsjetimo, prvi incident dogodio se nešto iza podneva. Nepoznati muškarac je automobilom prepriječio put dvjema ženama (30) te ih počeo vrijeđati zbog seksualne orijentacije. Situacija je prešla u fizički nasrtaj kada je počinitelj jednoj od žena pljunuo u lice i pobjegao.

Maloljetnici nosili neprimjerene majice

Za vrijeme kretanja povorke oko 16.20 sati na prostoru Trga bana Josipa Jelačića dva su tinejdžera nosila majice s neprimjerenim sadržajem zbog čega su odvedeni u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje. Ubrzo su pušteni na slobodu, a protiv njih će biti podnesen optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i čl. 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Četiri muškarca napala ženu sa zastavom u duginim bojama

Da je LGBTIQ zajednica izložena nasilju, svjedoči i događaj na autobusnoj stanici u Novom Zagrebu. Oko 21.15 sati, 18-godišnjakinji je iz ruke ispala zastava duginih boja, nakon čega su joj prišla četiri za sada nepoznata muškarca. Jedan od njih joj je uzeo zastavu i njome udario 18-godišnjakinju po dlanovima. Nakon nemilog događaja, počinitelji su pobjegli.

Napad na Marulićevom trgu

Nekoliko revoltiranih ljudi, prišlo je trima osobama koji su nosili zastave duginih boja na Trgu Marka Marulića. Jedan je 22-godišnjak zadobio udarac u lice, a počinitelji su i zapalili zastavu. Među počiniteljima je bila i ženska osoba, koja je izudarala 32-godišnjakinju i 21-godišnjaka. Napadnutima je pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni. U službene prostorije privedeno je pet osoba koje se dovode u vezu s ovim događajem, uhićene su i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje.

Komentari