Sigečani pronašli način: ‘Dopustite nam da se riješimo vrana u našem kvartu’

ILUSTRACIJA: Facebook/ Gajnice jučer danas sutra

Građanima zagrebačke četvrti Siget vrane su se popele na vrh glave… 

Populacija vrana u Zagrebu u stalnom je porastu, a glavni razlog sve većeg broja ove agresivne vrste ptice jest što nema prirodnog protivnika te se slobodno razmnožava, hrani i raste, a velike količine otpada i hrane koje Zagrepčani bacaju glavni su im izvor hranjenja.

Čak 80 posto vrana na području Zagreba se hrani na odlagalištu otpada Jakuševac, no često ih se može vidjeti i u parkovima po cijelom gradu, kada znaju napasti i ljude, pogotovo ako imaju mlade u gnijezdima. Da im je više dosta vrana, poručili su iz Udruge građana Siget, te su zatražili od nadležnih gradskih institucija da riješe problem vrana u njihovom kvartu i to na zanimljiv način.

Naime, podnijeli su molbu da se u njihovom kvartu dopusti dolazak profesionalnog sokolara, navodeći da je korištenje sokola najjeftiniji i najučinkovitiji način za rješavanje pitanja vrana i njihovih sve češćih napada na ljude i kućne ljubimce.

“Pozivamo i ostale kvartove da se pridruži kako bi na prirodan način smanjili populaciju vrana, a pri tome vratili kosove i zebe u naše parkove”, kazala je predsjednica Udruge građana Siget, Gordana Pasanec.

U nastavku pročitajte molbu koju su Sigečani uputili gradskim vlastima:

“Poštovani,

željeli bismo Vam skrenuti pozornost na problem velikog broja vrana u Aleji pomoraca u naselju Zagreb, Mjesni odbor Siget, Gradska četvrt Novi Zagreb – zapad. Broj vrana s vremenom, zbog njihovog nekontroliranog množenja i naseljavanja, sve više raste. Osim što izvlače smeće iz kanti za otpatke u parkovima gdje se igraju djeca, zabilježeno je i nekoliko napada na prolaznike i na pse. Stanovnicima svojim neprestanim bučnim glasanjem onemogućavaju kvalitetan život, potreban osjećaj sigurnosti i čistoće. Također, siva vrana je najveći prirodni neprijatelj manjih ptica pjevica, što neminovno vodi do narušavanja prirodnog eko sustava te je primijećeno da su ostale ptice poput vrabaca, sjenica, koseva i zeba, svake godine u znatno manjem broju.

Kontaktirajući razne stručnjake u području ornitologije, najprirodniji i također najjeftiniji način rješavanja spomenutog problema je intervencija profesionalnog sokolara čiji trenirani sokol nadlijeće ugrožena područja i kao njihov najveći prirodni neprijatelj ih rastjeruje te se one više ne vraćaju. Bitno je naglasiti kako se takvom metodom niti jedna ptica ne ozljeđuje.

Kako bismo osigurali sigurno i bezbrižno, ali i higijenski i estetski prihvatljivo korištenje javnih površina za sve skupine građana, molimo Vas da uvažite našu molbu te nam dozvolite dolazak sokolara na područje Aleje pomoraca”, piše u molbi.

 


Komentari