Sezona gripe je pred vratima: cijepite se

FreeStock

Broj umrlih je rekordan pa HZJZ cijepljenje preporučuje rizičnim skupinama

Sad trenutno se distribuira prema županijskim zavodima oni dalje distribuiraju prema liječnicima obiteljske medicine, koji će započeti cijepljenje”, kazala je Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako pišu Vijesti.hr, liječnici savjetuju da se cijepljenje obavi što prije. Za stvaranje prvog imuniteta potrebna su minimalno dva tjedna.

“U Hrvatskoj vam gripa dolazi u 12. mjesecu, u drugom dijelu 12. mjeseca, ali kako ljudi putuju, a sezona gripe varira od zemlje do zemlje, onda se sporadični slučajevi mogu očekivati već sad u ovom mjesecu”, kazao je liječnik obiteljske medicine Dragan Soldo.

Za razliku od viroze, gripa stiže naglo. Simptomi su glavobolja, bol u mišićima, visoka temperatura i kašalj. Cjepiva ima dovoljno za one koji se odluče. Besplatno je za zdravstvene radnike, starije od 65 i kronične bolesnike. Ostali ga mogu kupiti u ljekarnama po cijeni od stotinjak kuna.

“Medika na svojim zalihama ima nešto manje od 5 tisuća doza cjepiva, koja služe za distribuciju po ljekarnama i za pacijente koji će to dobiti u privatnoj praksi”, kazao je Jakša Jaki Radošević, direktor sektora nabave u Mediki. Iako gripa traje kratko, može uzrokovati ozbiljne komplikacije. Zato se cijepljenje preporučuje i djeci i trudnicama.

Doktor Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu, kazao je za RTL kako se nada da se neće ponoviti prošlogodišnja sezona kada je dominirao virus B Yamagata koji se u Hrvatskoj nije pojavio 25 godina.

“Zbog toga je bio povećan broj oboljelih i smrtnih ishoda. Nadamo se da će sezona biti blaža, a prema najavama iz Europe moglo bi se raditi o sezoni u kojoj će biti dominantan virus A”, kazao je Draženović.

Tvrdi kako je naručeno novo cjepivo koje je spravljeno prije mjesec dana za cirkulirajuće sojeve gripe, uobičajeno H1 virus, H3 virus i jedan tip B virusa. “Što se tiče zaštite to može biti 70 posto i plus ovisi koliko je redovitost cijepljenja. Oni koji se redovito cijepe imaju veću zaštitu”, kazao je.

Draženović ističe kako je cijepljenje civilizacijska tekovina od koje svatko može imati koristi, a objašnjava kako se djecu može cijepiti od njihovog navršenog šestog mjeseca pa nadalje.

“Cjepivo se uvijek može cijepiti, ali se cijepiti treba što prije. Kroz 15-ak dana se razviju protutijela, ali nikad nije kasno za cijepljenje, znači čak i u prvom ili drugom mjesecu. Gripa u Hrvatskoj potraje do petog mjeseca”, kazao je Draženović.


Komentari