‘SESTRE SU REKLE DA SE BACILA KROZ PROZOR’ Ostavio baku u bolnici zbog ‘sitnog problema’, a onda je počela kalvarija

KBC Zagreb (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Mučnu priču ispričao je za Provjereno gledatelj koji tvrdi da je njegova baka završila u bolnici zbog, kako kaže,  sitnog problema, a na kraju je preminula od – posljedica pada kroz prozor. Bolnica tvrdi da je riječ o samoubojstvu, a sve istražuje i policija.

Unuk nesretne žene ispričao je da je baku krajem lipnja doveo u Hitnu ambulantu KBC-a zbog krvi u stolici. Liječnici su ju odlučili zadržati tijekom noći u bolnici, a obitelji rekli da će ih kontaktirati sljedećeg jutra. Baku su naposlijetku smjestili u krevet u Centru za kronične bolesti jetre, jer je tamo, kaže unuk, bilo mjesta.

“Javio mi se tada dežurni liječnik s tog odjela i ja sam se predstavio, pitao gdje možemo doći donesti stvari. Na to mi liječnik odgovara: ‘Gospon, imali smo problem. Baka je htjela ići doma, ja sam je dao zavezati. Ja sam otišao i onda su mi sestre rekle da se ona bacila kroz prozor‘”, ispričao je za Provjereno.

”Gdje su oni koji su me mučili?”

“Rekao je da je na njoj cijelo ostalo jedino kičma i glava, da je ostalo manje-više sve slomljeno, da su oni napravili što su mogli, u što ne sumnjam, i da je to uglavnom to. Da je još uvijek živa… I onda je on samo u jednom trenutku mojoj mami, prema njoj se okrenula, rekla: ‘Gdje su oni koji su me zadnji dan mučili’. To je dva ili tri puta ponovila i to je čuo cijeli auditorij liječnika i sestara koji su bili u tom trenutku u tom boksu”, ispričao je potreseni unuk. Nakon toga žena je odvedena na Odjel za anesteziologiju, poslijeoperacijsko zbrinjavanje i intenzivnu medicinu uroloških bolesnika.

“Ujutro sam zvao da pitam kakva je situacija, negdje oko osam sati, javila mi se dežurna liječnica s tog odjela i rekla da se bakino tijelo negdje oko pola osam ugasilo”, ispričao je neutješni unuk pokojnice.

Obitelji je sumnjivo i optusno pismo

Unuku preminule žene nije jasno kako je njegova baka, s obzirom na to da je, kaže, bila teško pokretna i slabog vida, mogla sama doći do prozora. Obitelji je sumnjivo i otpusno pismo koje, tvrdi unuk, navodi da je žena bila dementna, iako nije imala tu dijagnozu. U istom tom otpusnom pismu navodno stoji i da je bila prisebna, lucidna i u skladu sa svojim godinama.

Udruga za zaštitu prava pacijenata neugodno je iznenađena načinom ophođenja prema članu obitelji preminule pacijentice.

“Kad se dogodi smrtni ishod, onda je obitelj naravno prva koja ima pravo na potpune informacije, a ne samo na usmene informacije, nego ima pravo i na potpunu kopiju medicinske dokumentacije od početka do kraja, uključujući i sve analize i sve što se oko pacijenta radilo”, upozorila je Jasna Karačić iz Udruge za Provjereno.

Upit o slučaju poslali smo KBC-u Rebro i Ministarstvu zdravstva, a njihove ćemo odgovore objaviti čim ih zaprimimo.


Komentari