ŠEST KVARTOVA BIT ĆE BEZ TOPLE VODE! ‘Za ono za što nam je trebalo sat vremena, sad će biti gotovo u pola sata’

ILUSTRACIJA: Damir Krajac / CROPIX

Bez tople vode do srijede ostali su Gredice, Jarun, Gajevo, Staglišće i dio Vrbana, a od srijede do petka popodne bez tople vode ostao je Novi Zagreb.

U ponedjeljak će bez tople vode ostati Gajnice, Špansko, Malešnica, Rudeš i Prečko te Vrbani zapadno od potoka Vrapčaka.

A sve se to događa zbog projekta automatizacije glavnih zagrebačkih vrelovodnih šahtova.

“U prvoj rundi odabrali smo šest najvažnijih šahtova. Nakon automatizacije, njima ćemo daljinski upravljati s ciljem što brže intervencije, osobito u hitnim situacijama”, rekao je direktor HEP-ova Pogona toplinske mreže, Danijel Bizek za Večernji.

Kad budu automatizirani, za zatvaranje šahta u slučaju kvara i curenja bit će potrebno maksimalno pola sata, dok sada za ručno zatvaranje treba oko sat vremena.

“Radnik se mora spustiti u šaht dubine gdje vladaju teški mikroklimatski uvjeti. Vlaga i temperatura su jako visoke što otežava popravak pa onaj tko se spušta mora biti zdravstveno spreman na taj napor. Manipulacija ventilima odvijala bi se usmenim uputama poslovođe koji je u blizini šahta, a na telefonu koordinirao sa smjenovođom proizvodnog pogona (toplana) te prenosio informacije djelatniku u šahtu. Dakle, prijenos informacija je relativno spor, a za djelatnike u šahtu fizički naporan”, objasnio je sadašnji postupak Bizek.

Zbog dotrajalosti sustava, HEP ima oko sto intervencija godišnje.

“Najgore je bilo kada je u novogodišnjoj noći 2014. pukla cijev na Mostu mladosti pa je cijeli Novi Zagreb ostao bez grijanja i tople vode. Da nije na vrijeme sanirano, proširilo bi se na čitav istočni dio Zagreba”, rekao je Bizek.

Komentari