Serviser objasnio: ‘Djeca mlađa od 12 godina ne bi se trebala sama voziti dizalom, a problem su i suvlasnici koji ignoriraju naše mišljenje’

Photo; Pixabay

“Ako se želite voziti automobilom onda ga sukladno zakonu i radi osobne sigurnosti redovito servisirate i promijenite sve dijelove koji su dotrajali ili su neispravni, no za dizala ne vrijede ista pravila”, objašnjava nam vlasnik tvrtke Antun Petrinić koji se liftovima bavi 48 godina. Dio je u dobrom stanju, navodi, no dio nije, a tome “presuđuju”i predstavnici suvlasnika i suvlasnici, koji probleme s dizalima počesto ignoriraju.

No, kada se dogodi tragedija poput nedavne kada je dječačića u Ulici Frane Bulića 3 prignječilo dizalo te mu oštetilo jetra i pluća, ljudi se počinju hvatati za glavu i pitati je li se tragičan i traumatičan prizor mogao izbjeći. Petrinić, koji je i dan prije razgovora s nama dobio poziv da je dječak star 12 godina s biciklom “zapeo” u dizalu, uvjeren je da može.

“Naši serviseri često imaju situacije da se određeni dijelovi liftova moraju zamijeniti, no pojedini suvlasnici i njihovi predstavnici na to nevoljko pristaju ili ignoriraju, pritom ne uzimajući u obzir koliki se ‘promet’ odvija u dizalu. Dakle, osim stanara koji plaćaju pričuvu, dizalima se voze i dostavljači, poštari, gosti, tuđa djeca…”, govori nam Petrinić i dodaje da bi u nekim zgradama gdje su stara dizala koja nema visoki stupanj sigurnosti kao nova ili remontirana dizala, bilo najmudrije da se njihova vrata zaključavaju i da samo suvlasnici zgrade imaju pristup vožnji.

Navodi i da se djeca mlađa od 12 godina ne bi se trebala sama voziti dizalom jer su prelagana. Naime, stara dizala imaju takozvanu unutarnju i vanjsku vožnju koja se ostvaruje preko podnog kontakta koji je ispod poda i reagira na opterečenje.

“Ukoliko je težina premala ili iz nekog razloga podni kontakt nije prekinut dizalo u tom slučaju vozi na vanjske pozive kao da nikoga nema u kabini dizala. Kada je podni kontakt prekinut dizalo ne smije voziti dok se ne zatvore vrata kabine koja imaju svoje kontakte, kada ostvare te kontakte onda dizalo vozi. Nekada su se lijepile naljepnice upravo s ovim upozorenjem roditeljima. Danas ih nažalost nema”, detaljno nam pojašnjava.

O spomenutim naljepnicama porazgovarali smo i s Vinkom Vukadinovićem iz Zavoda za integralnu kontrolu čiji predstavnici jednom godišnje obilaze sva dizala u gradu kako bi detektirali što treba otkloniti radi sigurnosti stanara.

“Naljepnica nikada nije bila zakonska obveza, ali i danas je neki održavatelji ugrađuju u svoja dizala i to je svakako korisno imati u kabini. ZIK ih nikada nije izdavao, no osobno smatram da mala djeca ne bi sama trebala koristiti dizalo”, rekao nam je Vukadinović.

Najefikasnije i najsigurnije rješenje ovih problema, smatra dugogodišnji vlasnik tvrtke za servisiranje, upravo je kompletna rekonstrukcija starih ili postavljanje novih dizala u starije zgrade. No, za ovaj pothvat koji traje od 15 do 60 dana, potrebno je izdvojiti cca 150 do 350 tisuća kuna (plus PDV). Nažalost, novac za ove radove ne može se “povući” iz fondova Europske unije, ali Petrinić se nada da će se kroz koju godinu politika promijeniti.

“Svi mi serviseri jako smo potreseni onime što se dogodilo u nedjelju. Izdvaja se novac za bojanje zidova zgrade, ugradnju kaslića, ulaznih vrata, videonadzora ili nekih drugih stvari, no one ne bi trebale imati predsnot pred dizalima. Prvenstveno se mora se misliti na sigurnost suvlasnika “, objašnjava.

Jedan od problema je i taj, navodi Petrinić, da se dizala jako rijetko stavljaju van uporabe zbog dotrajalosti djelova, nedostataka ili nekog drugog razloga koji utjeće na sigurnost dizala, jer ako ih se stavi van uporabe pojedini predstavnici suvlasnika i suvlasnici odmah traže drugog održavatelja koji onda na dizalu napravi neki mali zahvat ili ništa pa se dizalo vraća u uporabu bez da su otklonjeni razlozi zbog kojeg je ono van uporabe. Za održavatelja i ZIK kažu “tko su oni da dizalo mogu staviti van uporabe, jer dizalo je naše vlasništvo i mi odlučujemo o njemu”, zaključuje serviser.

Inače, u posljednjih 30 godina dogodile su se dvije slične nesreće u kojima su nastradala djeca. Prije 25 godina dječaku iz Ulice kneza Mislava dizalo je prikliještilo nogu, a prije dvije godine u Vlaškoj jednogodišnjem dječaku lift je zdrobio nogu.


Komentari